Etusivu > Uutiset > 2016 > 05 > Kompostointipuiston rakentaminen loppusuoralla

Kompostointipuiston rakentaminen loppusuoralla

(20.05.2016 14:04 Merika Lanne / päivitetty 20.05.2016 14:46 Saija Laaksovirta)

Kompostointipuiston avajaisia juhlitaan perinteisten Puutarha- ja kompostointipäivien yhteydessä 24.5. klo 12 alkaen (Kirjurinluodontie 6). Sitä ennen puistoon kannetaan vielä kompostorit!

Kompostointipuiston tarkoituksena on madaltaa kompostoinnin kynnystä sekä tarjota tukea siihen, sillä omassa pihassa tapahtuva kompostointi on ympäristöystävällinen tapa kierrättää biojätteen sisältämät ravinteet. Kompostointipuistossa pääsee tutustumaan erilaisiin kompostoreihin ja siellä on tarjolla kompostointiopastusta.

Taitajien kädenjälki näkyy puistossa

Kompostointipuiston toteuttamisesta on vastannut Porin kaupungin ja Ympäristöministeriön yhteisesti rahoittama Ravinnepankki – ruokahävikin ravinteet hyötykäyttöön –hanke, jota hallinnoi ympäristövirasto. Kompostointipuiston on suunnitellut suunnitteluhortonomi Katja Pesonen katu- ja puistosuunnittelusta. Puistotoimi on rakentanut aluetta valmiiksi huhtikuusta lähtien. Työllistämispalvelu on rakentanut puistoon mökin kompostointitarvikkeiden ja -esitteiden säilyttämistä varten, ja tekeillä on omavalmisteisia kompostikehikkoja, joista voi ottaa mallia ja mukaan valmistusohjeen.

Kompostointipuiston materiaalit on valittu kestävyyttä ja kierrätettävyyttä harkiten. Materiaaleiksi on valittu mm. käsittelemätön puu pölleihin, kivipinnat ja raudoitustöissä käytettävä teräs aidan rakennukseen. Aidasta huolimatta Kompostointipuistoon pääsee aina pujahtamaan sisään omatoimista tutustumista varten.

kuva Kompostointipuistosta on kuorittu pintamaat, levitetty kangas estämään maa-ainesten sekoittumista ja päälle soraa. Puistoon on jätetty suora maayhteys puupölleillä rajatulle kompostointimullan alueelle ja multa-alueet säleikköomenapuille.
kuva Puupöllien päällä on mukava istuskella, mutta niiden varsinainen tarkoitus on rajata kompostimullan käyttöalue. Tulevina vuosina kompostimultaan istutetaan esimerkiksi kurpitsoita kasvamaan.
kuva Kompostointipuisto on aidattu rautaverkolla, jota käytetään rakennustyömailla betonin vahvistamiseen. Rautaverkkoon kasvatetaan kiinni säleikköomenapuita, joita ei muissa Porin puistoissa ole vielä kokeiltu.

Hakusana