Etusivu > Uutiset > 2016 > 05 > Kulttuurin superlauantaina on luvassa tekemistä kaikenikäisille

Kulttuurin superlauantaina on luvassa tekemistä kaikenikäisille

(16.05.2016 12:01 Timo Rantanen / päivitetty 20.05.2016 09:12)
kuva Islanninhevostamma Diisa on jälleen nähtävillä Porin taidemuseolla lauantaina 21. toukokuuta. Kuva: Irene Saarinen


Kulttuurin superlauantai on porilaisten oma tapahtumapäivä, jolloin järjestetään ohjelmaa Porin kaupungin museoissa ja viidennessä kaupunginosassa. Tapahtumaa vietetään lauantaina 21. toukokuuta.

Superlauantaissa yhdistyvät yhteiseksi tapahtumaksi samalle päivälle ajoittuvat Museoiden yö ja Viikkarin kyläjuhla. Kulttuurin superlauantaita vietettiin ensimmäisen kerran vuonna 2012. Ohjelmassa on näkemistä ja tekemistä kaikenikäisille. Superlauantain käsiohjelman voit ladata ja tulostaa tästä.

Porin taidemuseon ohjelma

Museoiden yön ensimmäiseksi vieraaksi ja lasten kaveriksi yhteiseen valokuvaan kopistelee Islanninhevostamma Diisa. Illan ohjelmassa on runsaasti lyhyitä MINIopastuksia, jotka paljastavat erilaisia näkökulmia näyttelyihin. Kohteina ovat islantilaista luontoa tarkastelevat maalaukset, värit, Itä-Aasian suurkaupungit, Porin kuoppakaupunkiaika sekä taideteosten saapuminen taidenäyttelyyn.

Illan aikana on luvassa itämaisten kamppailulajien esittelyä. ABYSS/KUILU -festivaalisarjan performanssit valtaavat talon iltasella. Muusikko Ahti Lassila improvisoi näyttelytiloissa kontrabassollaan.

Porin Taide- ja Taideteollisuus-yhdistyksen "Kukkaa pukkaa" –työpajassa halukkaat saavat virkata, tehdä origameja ja rintanappeja sekä tuunata yöpaidan. Museoiden yö hiljenee yhteiseen taiji-hetkeen.

Porin taidemuseo on avoinna kello 11-24 / vapaa pääsy kello 11-24 / Café Muusa on avoinna kello 11-24, Brunssi kello 11-20

Poriginal galleria / Eteläranta 6 / avoinna kello 11-20 / Näyttely: Porin taidekoulu / vapaa pääsy

Porin taidemuseon superlauantain tarkemmat ohjelmat ja ajankohdat löydät täältä.

Satakunnan Museon, Luontotalo Arkin, Rosenlew-museon ja Rakennuskulttuuritalo Toivon ohjelmat

Satakunnan Museon neljässä toimipisteessä on tapahtumia aamupäivästä keskiyöhön asti. Työpajoja, pienoisnäytelmiä, opastettuja kierroksia, kasvinvaihtotori ja muuta ohjelmaa järjestetään niin pihoilla kuin sisätiloissakin. Yhtenä teemana on valo Satakunnan Museon Valo-näyttelyn mukaisesti.

Päivä alkaa kello 11 Toivon pihassa pikkumökkejä rakentamalla. Materiaalit, työvälineet ja välipala Lasten rakennuspajaan löytyy maksutta paikanpäältä, mutta mukaan voi ottaa myös omat työkalut. Tapahtuma järjestetään yhteistyössä MLL:n Porin paikallisyhdistyksen kanssa. Paja toimii kello 11–15 ja se on maksuton.

Viidennessä osassa järjestetään opastettuja bussikierroksia 50-luvun linjurilla kello 12.00, 13.00 ja 14.00. Liput ennakkoon lippakioskista.

Muistosta näytelmäksi -pienoisnäytelmät alkavat kello 11 ja 14 Rosenlew-museosta ja päättyvät Viidenteen kaupunginosaan. Näytelmät muodostavat yhtenäisen tarinan aiheenaan tehdastyöläisten ruokatauot, kaupassa asiointi, saunominen, kotieläimet ja muut 50-luvun arkiset asiat. Kierroksen järjestää Muisteltu kaupunki – työryhmä, kesto noin 1,5 tuntia, vapaa pääsy.

Ideoita oman pihan kaunistukseen ja kesän istutuksia varten voi hakea Luontotalo Arkin Kasvinvaihtotorilta kello 12–18. Mukaan voi tuoda omia kasveja ja taimia jaettavaksi ja uusien puutarhojen kaunistukseksi. Varaukset: martti.koski@pori.fi, p. 044 701 9447. Yhteistyössä Porin kaupungin TPK/Puistotoimen kanssa.

Loppuiltaa vietetään Satakunnan Museossa kello 18–24. Valo-teemaan pureudutaan Valo-näyttelyn Origami-työpajassa ja Varjoteatterissa kello 18-24 sekä opastetulla kierroksella kello 18.

Poria ja Satakuntaa esittelevään, elokuussa sulkeutuvaan perusnäyttelyyn voi tutustua opastetulla kierroksella kello 20. Näyttelyssä voi myös äänestää omia suosikki- ja inhokkikohteitaan. Perusnäyttelyssä voi tutustua myös Museon ystävien ja Anna Turusen yhteistyössä toteuttamaan valoteokseen. Illan päätteeksi Bayou train soittaa Creedence Clearwater Revival -musiikkia.

Rakennuskulttuuritalo Toivossa on avoimet ovet kello 11–15, Rosenlew-museossa ja Luontotalo Arkissa on pidennetty aukioloaika kello 11–18. Satakunnan Museossa on myös pidennetty aukioloaika kello 11–24. Kaikkiin museoihin on päivän aikana vapaa pääsy. Satakunnan Museon ystävät -yhdistys esittelee toimintaansa päivän aikana Rakennuskulttuuritalo Toivossa kello 12–14, Luontotalo Arkissa kello 14–16 ja Satakunnan Museossa kello 18–22.

Lisätietoa Satakunnan Museon neljän toimipisteen tapahtumista ja ajankohdista löydät täältä.

Viikkarin kyläjuhlan ohjelma

Seitsemättä kertaa järjestettävä koko perheen kulttuuritapahtuma levittäytyy päivän aikana Sibeliuksenpuistosta, Rakennuskulttuuritalo Toivon ja Otsolan Kansalaisopiston kautta koko kaupunginosan alueelle. Tapahtuma järjestetään kello 11–15.

Kyläjuhla kantaa tänä vuonna nimeä Viikkarin Linnan Oopperajuhlat, teemoinaan linna ja ooppera. Puisto toimii linnanpihana, joka täyttyy monimuotoisesta ohjelmasta, jossa teemat, historia ja nykyisyys ovat kosketuksissa.

Luvassa on leppoisaa tunnelmaa, perinteistä ja kokeilevaa kulttuuria, musiikkia, kuvataidetta, käsityötä ja erilaisia työpajoja. Kyläjuhlan kruunaa kierros asukkaiden omaehtoisilla pihakirpputoreilla, pop up -ravintoloissa ja tapahtumissa. Sibeliuksenpuiston kioskissa on jaossa kartta, johon kaikki etukäteen ilmoitetut pihatapahtumat on merkitty. Tapahtumaan on vapaa pääsy.

Viikkarin kyläjuhla toteutetaan paikallisten kulttuuri- ja taideyhdistysten, asukkaiden ja alueen muiden toimijoiden yhteistyönä. Tapahtuman tuotantoa koordinoi vapaaehtoisten kyläjuhla-aktiivien muodostama työryhmä. Viikkarin kyläjuhlasta on muodostunut uusi kaupunkilaisia yhdistävä jokakeväinen perinne.

Viikkarin kyläjuhlista löydät lisää tietoa täältä.

kuva Rakennuskulttuuritalo Toivossa pääsee rakentelemaan vaikka koko perheen voimin. Kuva: Satakunnan Museo/kokoelma

Hakusana