Etusivu > Uutiset > 2016 > 05 > Maaseututoimi huolehtii viljelijöistä

Maaseututoimi huolehtii viljelijöistä

(20.05.2016 10:11 Saija Laaksovirta / päivitetty 20.05.2016 10:48)

Maatalouden tukihaku on käynnissä 15.6.2016 asti. Tukia haetaan sähköisen järjestelmän kautta.

Maaseututoimi hoitaa lakisääteisiä kunnan maaseutuviranomaisen tehtäviä, jotka maa- ja metsätalousvirasto määrittää. Maaseutupalvelut perustuvat lakiin. Maaseutupalvelut on tarkoitettu maatalousyrittäjille, viljelijöille, maanomistajille tai entisille viljelijöille, jotka omistavat maata ja joilla on tukioikeudet.

Myös maaseutupalvelujen hakemukset ovat siirtyneet pitkälti sähköiseen järjestelmään. Porin kaupungin maaseutupäällikkö Mika Ruissalo muistuttaa, että asiakkaiden on hyvä ottaa sähköinen järjestelmä käyttöön ja tutustua siihen. Aivan kaikkea ei kuitenkaan saa vielä hoidettua sähköisen järjestelmän kautta, sillä jotkin liitteet täytyy vielä toimittaa paperiversioina.

- Porin yhteistoiminta-alueella järjestetään joka viikko vastaanottopäiviä, jolloin viljelijät voivat tulla henkilökohtaisesti asioimaan maaseututoimen asiantuntijoiden kanssa.

Viljelijöiden EU-tukihakemusten käsittely, tukien maksatus ja takaisinperintä ovat maaseututoimen pääasiallisia tehtäviä. Myös maatalouden tukijärjestelmän, eläkejärjestelmän sekä vahingonkorvausten käsittely kuuluu toimenkuvaan. Maaseutupalvelut auttavat myös vahingonkorvaustapauksissa, esimerkiksi riistavahingon kohdatessa. Eläintenpito rekisteröidään ja harraste-eläimet tulee ilmoittaa maaseututoimen rekisteriin.

Rekisterin ylläpito ja hakemusten käsittely on tarkkaa puuhaa. Ruissalon mukaan jokainen peltolohko on erikseen numeroitu, pinta-alat ovat erilaisia, jokaiselle peltoalalle haetaan tukea erikseen ja myös jokainen kasvi saa erilaista tukea. Maataloustukia myönnetään vuosittain Porin yhteistoiminta-alueella yhteensä noin 30 miljoonaa euroa vuodessa.
Porissa on tällä hetkellä 365 tukea hakenutta maatilaa. Maatalous on pitkälti viljelyä ja erikoiskasvituotantoa. Varsinaisia eläintiloja on hyvin vähän. Hevostiloja on Porissa paljon, mutta niitä ei rekisteröidä maaseututoimen kautta.

Porin maaseututoimi on osa yhteistoiminta-aluetta, johon kuuluu lisäksi Lavia, Merikarvia, Siikainen, Karvia, Ulvila ja Luvia. Laki edellyttää, että maaseutuhallinnon tehtävien hoitamiseksi alueella täytyy toimia vähintään 800 maatalouden tukihakemuksen tehnyttä henkilöä tai yhteisöä. Porissa vaatimus ei täyttynyt määrällisesti, joten perustettiin yhteistoiminta-alue. Satakunnasta löytyy neljä isoa aluekokonaisuutta. Koko Suomessa maaseututoimen yhteistoiminta-alueita on yhteensä 61.

kuva Maaseututoimen työntekijät jalkautuvat toisinaan tekemään pelloille myös hukkakauratarkistuksia. Kuva: Mika Ruissalo


Hakusana