Etusivu > Uutiset > 2016 > 05 > Matkakeskuksen laitureiden rakentaminen alkaa loppuvuodesta

Matkakeskuksen laitureiden rakentaminen alkaa loppuvuodesta

(18.05.2016 14:44 Saija Laaksovirta / päivitetty 18.05.2016 14:59)
kuva Kuva: Saija Laaksovirta


Yleissuunnitelma on jo valmistunut ja katusuunnittelu työn alla. Katukuvassa uuden matkakeskuksen rakennustyöt alkavat näkyä tämän vuoden lopulla tai viimeistään ensi vuoden alkupuolella. Silloin vuorossa on laitureiden rakentaminen.

Laitureiden on tarkoitus olla paikallaan ensivuoden kesän alussa. Samalla kun seuraavan vuoden budjetti selviää, aletaan suunnitella katosten rakennuttamista laitureiden yhteyteen.

– Tavoitteenamme on, että vuoden 2017 lopulla Poriin saapuvat opiskelijat pääsevät jo hyödyntämään matkakeskuksen linja-auto- ja junayhteyksiä, kertoo teknisen palvelukeskuksen johtaja Jukka Kotiniemi.

Matkakeskuksen muut osat toteutetaan erikseen, eikä esimerkiksi Matkahuollon palvelujen järjestämiselle matkakeskuksen yhteyteen ole vielä aikataulua ja toteutuspaikat ovat osittain vielä avoinna. Matkahuollon palvelut toimivat linja-autoasemalla kunnes käytännön suunnitelmat varmistuvat.

Kotiniemi toteaa, että usein suunnittelu kestääkin toteutusta kauemmin. Tällä hetkellä matkakeskuksen alueelle tehdään katusuunnitelmaa. Myös katusuunnitelmat tulevat vielä nähtäville ennen niiden lukkoon lyömistä.

Uusi matkakeskus linkittää yhteen palvelut, ihmiset ja kehitystyön

Rautatieaseman ympäristön kehittäminen on lähivuosien tärkein kohde uudistustyössä monessa kaupungissa. Porissa alueen merkitys kasvaa erityisesti uuden kampuksen myötä. Kampuksen ympäristössä tulee kulkemaan päivittäin noin 4000 ihmistä, samoin Satakunnan keskussairaalan läheisyydessä. Porttaalitunnelin lähistöllä, erityisesti matkakeskuksen valmistumisen myötä puhutaan päivittäisten kävijöiden kohdalla arviolta 15 000 - 20 000 ihmisestä.

– Rautatieaseman ympäristön kehittäminen sekä uuden matkakeskuksen avaaminen luovat mahdollisuuksia muun muassa uusille työpaikoille, asuntojen rakentamiselle sekä kaavoituksen ja maanomistuksen lisäämiselle, kertoo apulaiskaupunginjohtaja Kari Hannus.

Matkakeskuksen rakennuttaminen on Porin kaupungille merkittävää erityisesti kaupunkirakenteen uudistamisen kannalta. Asemakaava matkakeskukselle on luotu jo yli 10 vuotta sitten, mutta varsinaista valmisteltua on tehty nyt viimeisen 3-4 vuoden ajan. Matkakeskuksen sekä SAMKin uuden kampuksen rakennuttaminen haluttiin ajoittaa samaan ajankohtaan.

Uusi matkakeskus tuo eri liikennejärjestelmät lähelle toisiaan, sillä lentokentällekin on matkaa alle kilometri. Tulevaisuuteen kaavaillaankin kaupunkibussien city-linjaa, mikä mahdollistaisi lähiliikenteen jatkoyhteydet matkakeskuksesta kaupungin keskustaan ja aina Puuvillatehtaalle saakka. Näin tuetaan hiilineutraalia kaupunkikeskustaa, sillä myös henkilöautojen määrä vähenisi huomattavasti.

Matkakeskus palvelee kokonaisvaltaisesti asukkaita ja turisteja, jonka lisäksi se on myös iso osa Hinku-projektia, joka tähtää paikallisen ilmastotyön edistämiseen. Matkakeskus tulee toimimaan linkittävänä tekijänä kaupungin palvelujen, asukkaiden, turistien ja kehitystyön kesken.Hakusana