Etusivu > Uutiset > 2016 > 05 > Päivähoito-oikeuden rajaaminen otetaan käyttöön Porissa

Päivähoito-oikeuden rajaaminen otetaan käyttöön Porissa

(16.05.2016 08:45 Saija Laaksovirta / päivitetty 16.05.2016 08:45)

Varhaiskasvatuslain muutokset astuvat voimaan 1.8.2016. Laki takaa kaikille lapsille oikeuden saada varhaiskasvatusta 20 tuntia viikossa.

Nykyisen lainsäädännön mukaan kaikilla lapsilla on oikeus kokoaikaiseen varhaiskasvatukseen vanhempien työssäkäynnistä tai opiskelusta riippumatta. Lakimuutoksen myötä subjektiivista päivähoito-oikeutta rajataan niiden perheiden kohdalla, joissa toinen vanhemmista on kotona. Subjektiivinen päivähoito-oikeus tarkoittaa sitä, että Suomessa kaikilla alle kouluikäisillä lapsilla on oikeus kokoaikaiseen ja jokapäiväiseen päivähoitoon kello 8-18 välillä, vaikka toinen vanhemmista on pääsääntöisesti kotona. Lain myötä lapsen oikeutta varhaiskasvatukseen rajataan nyt 20 tuntiin viikossa tällaisissa tapauksissa.

– Lakiuudistus tulee helpottamaan varhaiskasvatuksen palvelujen järjestämistä, kun toinen vanhemmista on kotona lapsen kanssa, kertoo varhaiskasvatuksen päällikkö Ritva Välimäki.

Uudistuksen myötä pyritään siihen, etteivät osa-aikaiset lapset veisi kokopäiväpaikkoja. Oikeus kokoaikaiseen varhaiskasvatukseen on yhä lapsilla, joiden huoltajat työskentelevät kokoaikaisesti tai opiskelevat päätoimisesti.
Varhaiskasvatus ei ole pakollista. Alustavan kartoituksen mukaan Porissa on tällä hetkellä noin 80 lasta, joiden varhaiskasvatusoikeus muuttuisi 20 tuntiin viikossa. Näistä lapsista enemmistö käyttää nykyisin palvelua kolmena päivänä viikossa, joka on lapsen hoitopäivästä riippuen enimmillään 27 tuntia viikossa. Vaikka laki muuttuu, säilyy lapsella oikeus samaan varhaiskasvatuspaikkaan päiväkodissa ja mahdollisuuksien mukaan perhepäivähoidossa.

– Haluamme, että lapsi saa jatkaa samassa päiväkodissa ja tutussa ryhmässä lakiuudistuksesta huolimatta. Emme lähde siirtämään lapsia turhaan. On lapsen edun mukaista, että hän saa jatkaa tuttujen kavereidensa keskellä, vaikka tämä vaatiikin meiltä enemmän järjestelyjä, Välimäki jatkaa.

Suunnittelija Kristiina Österlundin mukaan perhesuhteiden, kuten äidin ja lapsen suhdetta tulee miettiä uudistuksen yhteydessä. Lapsella on oikeus vanhempiinsa, joten 4 tuntia päivässä varhaiskasvatusta riittänee lapselle hyvin. Koska perheiden tilanteet vaihtelevat, voi laajempi kuin 20/viikko varhaiskasvatus tulla tarpeeseen lapsesta tai perheen tarpeesta johtuvasta syystä, kuten äkillisen kriisin kohdatessa perhettä.

kuva Kuva: Vaula Toivanen/Porin kaupunki


Hakusana