Etusivu > Uutiset > 2016 > 05 > Porin keskusta-alueen kehittymiseen uskotaan – leveämpiä hartioita kaivataan

Porin keskusta-alueen kehittymiseen uskotaan – leveämpiä hartioita kaivataan

(20.05.2016 11:18 Saija Laaksovirta / päivitetty 20.05.2016 11:28)

Tuoreen tutkimuksen mukaan Porin kaupunkikeskusta on keskitason suorittaja, joka hakee vielä tasapainoaan. Kehittämishaastetta löytyy erityisesti kauppatorin ympäristöstä.

Porin keskusta-alueella on yhteensä 631 liiketilaa, joista lauantaiyrityksiä on 291 ja arkiyrityksiä 247. Tyhjiä liiketiloja on 76 ja remontissa tai kausiluontoisesti suljettuina 17.

Huhtikuun puolivälissä tehty elinvoimalaskenta toteutettiin Porissa nyt ensimmäistä kertaa. Mukana oli kaikkiaan 17 kaupunkia.

Laskennan toimeksiantajana toimi Porin kaupungin elinkeinotoimi ja se toteutettiin yhteistyössä Käviksen kanssa. Mittaamiseen käytettiin Elävät Kaupunkikeskustat ry:n kehittämää valtakunnallista menetelmää, jossa lasketaan keskustan kivijalan ja kauppakeskusten liiketilat: lauantailiikkeet, ravintolat, arkiyritykset ja tyhjät liiketilat.

Keskipiste Itäpuistossa

Laskennassa kuuma ydinkeskusta muodostuu yhtenäisistä korttelisivustoista, joissa vähintään puolet liikehuoneistoista on satunnaista asiakasta palvelevia lauantaiyrityksiä. Elävä kaupunkikeskusta rajataan 200 metrin kehällä kuuman ydinkeskustan ympärille.

Porissa niin sanottujen kuumien liiketilojen maantieteellinen keskipiste on Itäpuistossa kävelykatualueella, Antinkadun ja Yrjönkadun välissä. Kuumat korttelit sijaitsevat sen välittömässä läheisyydessä, ja elävä kaupunkikeskusta rajoittuu pääpiirteissään jokirantaan, Keskusaukioon, Otavankatuun ja Varvinkatuun.

Tyhjiin liiketiloihin ehdotetaan houkuteltavan esimerkiksi luovan talouden toimijoita. Sen sijaan lauantailiikkeitä ja ravintoloita todetaan olevan jo nyt kokonaisuutena riittävästi.

Porin keskusta-alueen elinvoimaan vaikuttaa keskustan välittömässä läheisyydessä sijaitseva Kauppakeskus Puuvilla, joka on merkittävä lauantaiyritysten keskittymä. Kokemäenjoen pohjoispuolinen alue ei kuitenkaan kuulu yhtenäiseen ydinkeskustan kävelyalueeseen – matkaa torilta tulee noin 700 metriä ja välissä kaupallinen vetovoima katkeaa.

kuva Kuva: Toni Mailanen


Yhteistarjonta magneetti

Kokonaisuutena Porin elinvoimaluku on 2.518. Apulaiskaupunginjohtaja Kari Hannus pitää sitä yllättävän hyvänä huomioiden, ettei Puuvillan kauppakeskuksen liikkeitä ole laskettu lukuun mukaan.

– Kävelykatukeskusta ja Puuvilla muodostavat yhdessä Porin kaupallisen magneetin, joka vetää ostovoimaa Poriin ja hillitsee maakunnasta ulos suuntautuvaa kulutusta. Toivon, että kaupungilla on lähivuosina varaa toteuttaa Jokikeskus-hanke, joka nivoisi Puuvillan ja kävelykatualueen vielä nykyistä paremmin yhteen, apulaiskaupunginjohtaja Kari Hannus toteaa.

Hannuksen mukaan keskustan kehittäminen onkin yksi Porin kaupungin ykköstavoitteista.

– Porin kaupunki on yhdessä kiinteistönomistajien ja keskustan yrittäjien kanssa kehittänyt kaupunkikeskustaa yli 20 vuotta Promenadi-Pori-suunnitelman mukaisesti. Asemakaavamuutokset, asuntorakentaminen, Promenadikeskus sekä Puuvillan ja luotojen alueiden kehittäminen ovat olleet tärkeitä hankkeita. Parhaillaan rakennetaan muun muassa Satakunnan ammattikorkeakoulun kampusta, uudistetaan kävelykatua sekä suunnitellaan matkakeskusta, Hannus sanoo.

Käviksen toiminnanjohtaja Kirsi Sainio-Lehtimäki muistuttaa, että keskusta-alueen kehittämiseen kaivataan kuitenkin pelkkää Porin kaupunkia leveämpiä hartioita.

– Tarvitsemme kaupungin, yrittäjien, kiinteistöyhtiöiden, kehittämisyhtiön, median ja kolmannen sektorin välistä yhteistyötä.

Keskitason suorittaja

Porin yrittäjien puheenjohtaja Jari Taimi kokee, että Satakunnan pääkaupungin tehtävänä on pitää palvelut alueella kunnossa. Yhdeksi Porin keskustan piristysruiskeeksi hän esittää maksullisesta lauantaipysäköinnistä luopumista.

– Yritykset hyötyisivät huomattavasti, siitä, että keskustassa olisi lauantaisin käytössä maksujen sijaan parkkikiekko. Tämä toisi koko maakunnan alueelta ihmisiä viihtymään keskustassa ja toisi verotuloja ja työllisyyttä Poriin.

Lisäksi Taimi esittää, että vuokranantajat tarkistaisivat sijoituksensa tason, ja muistuttaa yritysten tarvitsevan aina kiitorataa toimitilaa vuokratessaan.

– Kannattaa katsoa missä kunnossa vuokrattava tila on ja tulla, ainakin aluksi, vuokrassa hieman vastaan.


Kavelykatu-viikonloppu_tiedote.pdf (pdf, 0.17 Mt)

ALLin_raportti_Pori_13.4.2016.pdf (pdf, 2.72 Mt)


Hakusana