Etusivu > Uutiset > 2016 > 05 > Porin vakinaisen palolaitoksen perustamisesta 90 vuotta

Porin vakinaisen palolaitoksen perustamisesta 90 vuotta

(31.05.2016 12:54 Saija Laaksovirta / päivitetty 31.05.2016 12:57)

Keskiviikkona 1.6. tulee kuluneeksi 90 vuotta Porin vakinaisen palokunnan ja palolaitoksen perustamisesta. Nykyään Porin vapaaehtoispalokunta sekä vakinainen palokunta Satakunnan pelastuslaitos tekevät tiivistä yhteistyötä.

Alkujaan Porin vakituinen palokunta oli vapaapalokunnalla vuokralla. Porin vapaapalokunta perustettiin vuonna 1863. Jo pian kävi selväksi, ettei pelkällä vapaaehtoispalokunnalla pärjätä kaupungin kasvaessa. Vakinainen palolaitos perustettiin Porin Itäpuistoon, jossa toimii tälläkin hetkellä Porin vapaaehtoispalokunta.

Satakunnan pelastuslaitoksen Porin keskuspaloaseman aluepalopäällikkö Petri Ekbergin mukaan lähtökohtaisesti kaupungeissa toimii vakinainen palokunta, jonka toimintaa vapaapalokunnat täydentävät. Kuitenkin resurssien pienentyessä erityisesti satakunnan alueella myös sopimuspalokuntien rooli kasvaa ja ne ovat tärkeämmässä asemassa kuin esimerkiksi 15 vuotta sitten.

– Vapaaehtoispalokunnat ovat tärkeitä kumppaneita koko pelastusjärjestelmän arjessa. Esimerkiksi Porin vapaapalokunnan käyttöaste on tällä hetkellä noin 200 tehtävää vuodessa, mikä on merkittävä määrä.

Vapaaehtoispalokuntien merkityksen lisääntyminen näkyy myös koulutuksissa. Ilman vapaaehtoispalokuntatoimintaa ei enää pärjättäisi.

Satakunnan pelastuslaitos on solminut sopimuksen 50 palokunnan kanssa, joista Porin vapaapalokunta tuottaa kahden pelastusyksikön valmiuden. Vapaapalokunnan hälytyskynnys ylittyy, kun hälytystehtävä on suurusluokaltaan keskisuuri, esimerkiksi rakennuspalo. Tällöin vapaapalokuntalaiset saavat automaattisesti hälytyksen tehtävään. Ilmoitus tulee muissakin tapauksissa, mikäli hälytyksiä tulee päällekkäin tai Satakunnan pelastuslaitoksen yksiköt ovat kaikki käytössä.

–Lähimpänä oleva yksikkö hälytetään aina paikalle, olipa se sitten vakinainen tai vapaaehtoispalokunta.

kuva Kuva: Porin kaupungin kuva-arkisto

Vakinaisen palokunnan kasvatti

Satakunnan pelastuslaitoksella viestipäällikkönä sekä toimiala-asiantuntijanakin toiminut Lauri Lempinen on kasvanut ammattiinsa ja yhteensä työvuosia alalla alkaa olla takana noin 40.

– Aikoinaan paloasemilla oli käytössään työntekijöille tarkoitettuja asuntoja, jollaisessa itsekin kasvoin ensimmäiset seitsemän vuotta. Kouluaikana toimin vakinaisen palokunnan tehtävissä ja vuonna 1969 sain vakituisen viran. Siitä eteenpäin olen suorittanut kaikki alan tutkinnot ja toiminut erilaisissa pelastusalan tehtävissä, kertoo Lempinen.

Kun kaupungin koko kasvoi aikanaan ja turvallisuushaasteisiin vastaaminen korostui entisestään, tehtiin Porissa osaltaan harvinainenkin ratkaisu ja tilojen puutteen vuoksi päätettiin yhdistää palolaitos sekä poliisi samaan rakennukseen. Näin rakentui Satakunnankadulle kahden keskeisen toimijan keskittymä.

Vakinaisen palolaitoksen ja palokunnan perustamista muistetaan kunniakäynnillä ensimmäisen vakinaisen palomiehen Yrjö Kallionpään haudalla Porin Käppärän hautausmaalla kello 10. Porin VPK:n Soittokunnan Kvartetin esittämän hymnin jälkeen kukat laskevat Yrjö Kallionpään omaiset, Porin kaupunki/ Satakunnan pelastuslaitos, Porin VPK ja Porin palolaitoksen Veteraanit.

Kahvitilaisuudessa Porin VPK:n Kerhohuoneella (Itäpuisto 13) tervehdyksensä esittävät Pori kaupunki / Satakunnan pelastuslaitos, Porin VPK:n kunniapäällikkö Matti Kraapo ja Porin palolaitoksen Veteraanien puheenjohtaja Tapio Kumpulainen. Omaisten kiitossanat esittää Hannu Kallionpää.


Hakusana