Etusivu > Uutiset > 2016 > 05 > Reposaaressa järjestettiin risutalkoot äitienpäivän viikonloppuna

Reposaaressa järjestettiin risutalkoot äitienpäivän viikonloppuna

(07.05.2016 19:30 Merika Lanne / päivitetty 09.05.2016 09:29 Saija Laaksovirta)

Asukkaat ottivat yhteiset risu- ja haravointijätelavat puukoulun pihalle viikonlopuksi. Pihoja siivottiin urakalla, kun kuormat voitiin työntää koululle kottikärryillä, vaikka useasti päivässä.

Reposaaressa on vuotuinen pulma risujen ja haravointijätteen kanssa. Hangassuon maksuttomaan vastaanottoon on kolmen vartin ajomatka ja lähin paikka Mäntyluodossa Kuusankoskella ottaa vain risuja päiväaikaan. Risuja ja haravointijätettä on pakko kuljettaa pitkiä matkoja Porin suuntaan, tai kuten reposaarelaiset ovat ikäväkseen havainneet, jotkut kasaavat ne pihoistaan takarannan metsään.

- Reposaaressa on pysyvä tarve paikalle, johon risuja ja haravointijätettä saa viedä. Yhteisistä lavoista on puhuttu jo pitkään, mutta nyt saatiin aikaiseksi viikonlopun mittainen keräys. Lavat viedään pois maanantaina, kertoo Johanna Hemmilä Reposaaren Talonomistajayhdistys ry:stä. Lavoista aiheutuvat kulut eivät olleet pahat, ja jakamassa niitä Reposaari-yhdistys ry.

- Risujen ja haravointijätteen keräyslavat ovat ihan käytännöllinen vastine asukkaille jäsenmaksusta, toteaa Johanna Hemmilä. Yhdistys käy neuvotteluja kaupungin kanssa pysyvän risu- ja haravointijätepaikan löytämiseksi.

kuva Jakken kaivuri painaa risuja tiiviimmin lavalle. Parissa tunnissa lauantaina lava oli jo lähes täysi, kunnes kauha tiivisti risut lavan pohjaan. Kuva Merika Lanne.

Siistiä yhteisillä talkoilla

Reposaaren asukkaat osallistuivat yhteisiin siivoustalkoisiin 2.-6.5.2016 ja keräsivät roskia säkkeihin. Ensimmäistä kertaa reposaarelaiset eivät ole lähiympäristöään siivoamassa, Reposaari-yhdistyksen puheenjohtaja Marjaana Holm muistaa ensimmäisten talkoiden olleen joskus 80-luvulla. Silloin paikalliset yritykset avustivat siivoustalkoita mm. jätesäkeillä.

- Siivoustalkoissa löytyi karkkipapereita, pahvisia kahvikuppeja, tupakka-askeja, nenäliinoja, koirankakkapusseja sisältöineen (!) ja uimarannalle oli jäänyt jonkun uimahousut ja -lasit odottamaan lämpimiä uimakelejä, kertoo Johanna Hemmilä.

- Kurjin hetki talkoissa oli, kun varikset olivat ehtineet levittää tunniksi tien varteen jätetyn säkin kaikki roskat levälleen. Otti lähes tunnin kun roskat kerättiin uudelleen kasaa, toteaa Marjaana Holm.


Hakusana