Etusivu > Uutiset > 2016 > 05 > Riikinkukot tepastelivat kesäksi lintuhäkkiin

Riikinkukot tepastelivat kesäksi lintuhäkkiin

(30.05.2016 12:37 Saija Laaksovirta / päivitetty 30.05.2016 12:49)

Viime kesältä tutut punkkarisisarukset viihtyvät myös Kirjurin lintuhäkissä mainiosti. Riikinkukkohäkkiä laajennetaan ja häkkien yhteydessä olevia lintujen sisätiloja parannellaan sekä lintuja että eläinten hoitajia paremmin palveleviksi.

Häkin laajennuksen myötä riikinkukot saavat enemmän tilaa ja uuteen häkkiosuuteen rakennetaankin oksia, joihin riikinkukot pääsevät istuskelemaan. Häkin korkeutta on nostettu ja pinta-alaa laajennettu, jotta riikinkukot pääsevät tarpeen tullen hieman lentelemäänkin. Uusi häkkitila valmistuu arvioilta muutaman viikon sisällä, johon riikinkukkopariskunta Ahonen ja Lumikki pääsevät siirtymään.

kuva Lintuhäkin laajennustyöt ovat käynnissä. Ulkoverkko alkaa olla pian paikoillaan. Kuva: Saija Laaksovirta
kuva Toinen punkkarisisaruksista osoittaa välillä murrosiän merkkejä hoitajillekin. Kuva: Saija Laaksovirta

Lintujen sisätilat häkkien yhteydessä ovat myös kokeneet muodonmuutoksen. Ympäristörakentaja Niina Salminen on ollut mukana suunnittelemassa sisätilojen ratkaisuja eläintenhoitajan näkökulmasta.

– Ennen jouduimme kulkemaan lintujen koppeihin aina ulkokautta monen oven ja lukon takaa. Nyt sisätilat ovat avarammat ja pääsemme liikkumaan ja siivoamaan siellä helpommin. Ahtaat ja pimeät kopit eivät olleet linnuillekaan mukavat, kertoo Salminen.

Viime kesän nuoret tulokkaat Ulla ja Unto, jotka punkkarisisaruksinakin muistetaan, saavat nyt nauttia ulkoilusta Kirjurin lintuhäkissä. Nuoret riikinkukot kasvavat vauhdilla ja omapäisyyttäkin on havaittavissa. Kasvaessaan linnut kuitenkin rauhoittuvat.

Uusia tulokkaita

Lintuhäkkiin on saatu lisää kanoja, jotka ovat lajiltaan jättikocheja. Kahdeksan helmikuussa syntynyttä untuvikkoa kirmailee nyt häkissä toisten kanojen ja kukkojen joukossa. Nuoresta iästään huolimatta nämä pörheät kanat ovat jo tavallisen kanan kokoisia.

Tälläkin hetkellä puistotoimen hautomossa on viisi munaa. Kesäkuun alussa eletään jännittäviä hetkiä, kun 10.6. on riikinkukonpoikasten laskettu aika. Salmisen mukaan useimmiten muutamasta munasta vain yksi kuitenkin kuoriutuu.

Puiston lintuaitauksessa asuvat kesäaikaan jaavanriikinkukot sekä tavallinen riikinkukko kokovalkoisen naaraan kanssa, kuningas- ja platinafasaaneita, erilaisia kanoja sekä kukkoja ja turkinkyyhky-pariskunta. Kirjurissa voi tavata tänä kesänä myös omissa oloissaan viihtyvät vuohipukin, sekä kaksi mustaa kääpiölammasta.

kuva Uudet jättikoch-kanat tunnistaa pörheistä "housuista". Kuva: Saija Laaksovirta/Porin kaupunki


Hakusana