Etusivu > Uutiset > 2016 > 05 > Satakunnan Museoon luodaan uusi perusnäyttely

Satakunnan Museoon luodaan uusi perusnäyttely

(27.05.2016 08:54 Timo Rantanen / päivitetty 27.05.2016 09:06)

Nykyinen kolmikerroksinen perusnäyttely vaihtuu ja uusi avataan vuoden 2018 tammikuussa.

Vesien sylistä Satakunnaksi ja Ihmisen elämänkaari -perusnäyttely on ollut esillä Satakunnan Museossa vuoden 2002 maaliskuusta lähtien. Tänä vuonna nykyisen perusnäyttelyn ehtii vielä käydä katsastamassa, sillä se hyvästellään elokuun viimeisenä viikonloppuna juhlavin menoin. Perjantaina 26. elokuuta järjestetään museolla illalla tanssit ja lauantaina on ilmaisia lyhyitä opastuksia ja luentoja. Viikonloppuna museoon on vapaa pääsy.

– Vaikka nykyinen perusnäyttely on pidetty ja kiitetty, on uusiminen silti perusteltua. Satakunnan Museolla on suuret kokoelmat ja haluamme tuoda niitä esille monipuolisesti. Museon kokoelmissa on noin 90 000 esinettä ja 300 000 valokuvaa. Näyttelyyn tulee uusia teemoja ja havainnollistamme historian kulkua uusin keinoin, sillä juuri tätä on yleisön taholta toivottu, Satakunnan Museon perusnäyttelyn projektisuunnittelusta vastaava Riikka Kaivola-Häyry kertoo.

Pori ja Satakunta säilyvät uuden perusnäyttelyn pääteemoina. Esineitä luvataan tuoda näytille perinteisten keinojen lisäksi myös digitaalisesti, mikä luo uusia mahdollisuuksia niiden tarkasteluun. Uuden perusnäyttelyn käsikirjoitusta kuvaillaan ihmisläheiseksi ja elämänmakuiseksi. Näyttelyn sisällöstä vastaa museon henkilökunta.

kuva Kuva: Timo Rantanen/Porin kaupunki

Suuri urakka

– Uuden perusnäyttelyn järjestäminen on suuri ja haastava projekti, joka vie aikaa kokonaisuudessaan kaksi vuotta. Siksi onkin tärkeää saada suunnittelijaksi kokenut näyttelyarkkitehti, joka auttaa suunnittelullisin keinoin näyttelykäsikirjoituksen kertomisessa. Toki haastetta on myös omalla henkilökunnalla, sillä samaan aikaan suunnitellaan vaihtuvia näyttelyjä ja hoidetaan muita työtehtäviä, Kaivola-Häyry sanoo.

Henkilökunnan eläköityminen tuo tilanteeseen lisää haastetta. Viime vuonna museon valokuvaaja lähti eläkkeelle ja tänä vuonna kuva-arkistonhoitaja ja näyttelymestari tekevät samoin. Tästä huolimatta Kaivola-Häyry on varma, että perusnäyttelyn uusiminen on mahdollista.

– Näyttelyn käsikirjoitus tuntuu siirtyvän hienosti teemasta toiseen, ja sen esittäminen digitaalisin keinoin tuo museoon aivan uudenlaista esittämistä mahdollistavaa tekniikkaa. On myös hienoa tuoda näyttelyyn uusia esineitä, sellaisiakin jotka eivät muutoin pääsisi juuri koskaan esille.

Satakunnan Museo kerää parhaillaan yleisöpalautetta Vesien sylistä Satakunnaksi -näyttelystä ja myös yleisön toiveita uuteen näyttelyyn. Verkkokyselyyn voi vastata toukokuun loppuun asti tästä.


Hakusana