Etusivu > Uutiset > 2016 > 05 > Savirakentaminen esillä rakennuskulttuuritalo Toivossa

Savirakentaminen esillä rakennuskulttuuritalo Toivossa

(31.05.2016 13:12 Saija Laaksovirta / päivitetty 01.06.2016 10:35)

Savesta ja savella -näyttelyyn liittyen Toivon pihapiirissä järjestetään 1. kesäkuuta Savipäivä, jossa saa tietoa paitsi savirakentamisen historiasta, myös saven käytöstä nykyrakentamisessa

Rakennuskulttuuritalo Toivossa avattiin helmikuussa kesän loppuun saakka avoinna oleva näyttely Savesta ja savella.

kuva Kuva: Kalle Aaltonen
Savi on nykyään melko tuntematon rakennusmateriaali, vaikka sitä on käytetty rakentamiseen Suomessa suurin piirtein aina. Jo esihistoriallisella ajalla oksia, tikkuja, riukuja tms. on muurattu saven kanssa tuulenpitäviksi seiniksi. Hirsirunkoisten rakennusten yleistymisen myötä savea alettiin käyttää hirsiseinien tiivistykseen ja sittemmin myös rappaukseen. Viimeistään 1800-luvun alkupuolella alettiin saven avulla muurata rakennuksia pölkyistä, vanhoista hirrenpätkistä yms. Sahateollisuuden kehittyessä alettiin seiniä muurata tiiliseinän tapaan myös lankunpätkistä.

Porissa lankunpätkistä on muurattu myös talon ja uunin perustuksia. Rakennuksia on Suomessa tehty myös kokonaan savesta. Satakunnassa näistä massiivisavirakennuksista tunnetuin on Leineperin ruukin savipakari, joka on tehty ennen 1800-luvun puoliväliä. Uusimmat niistä on rakennettu jälleenrakennuskaudella.

Ohjelma:
klo 10 –12 Savityönäytöksiä: savirappausta, olkipaali- ja pölkkysavirakentamista, yms.
klo 11 Näyttelyopastus savinäyttelyyn
klo 13 Luento Teuvo Ranki: Savirakentamisen historiaa
klo 14–16 Savityönäytöksiä: savirappausta, olkipaali- ja pölkkysavirakentamista, yms.
klo 15 Näyttelyopastus savinäyttelyyn
klo 16 Luento Teuvo Ranki: Kokemuksia savirakentamisesta

Savipäivä järjestetään yhteistyössä Satahima - kohti hiilineutraalia Satakuntaa -hankkeen ja Biotaloudesta innovaatioita kestävään kehitykseen -hankkeen kanssa.


Hakusana