Etusivu > Uutiset > 2016 > 05 > Uusia matkailuoppaita valmistuu Poriin

Uusia matkailuoppaita valmistuu Poriin

(30.05.2016 15:02 Saija Laaksovirta / päivitetty 31.05.2016 09:15)

Matkailuoppaiden opasmerkkien ja todistustenjakotilaisuutta juhlitaan maanantaina 30.5.2016 kello 19.00 Porin Raatihuoneella.

Opiskelijat ovat suorittaneet 180 tunnin Suomen opasliiton perusopinnot, kirjalliset kokeet ja kurssityöt sekä opastuskokeen liikkuvassa linja-autossa. Kurssilla perehdyttiin Suomen, Satakunnan ja Porin historiaan, matkailukohteisiin ja nähtävyyksiin. Kurssiin kuului niin käytännön harjoittelua, kohdevierailuja kuin luentojakin. Kurssi sisälsi Porin teollisuutta, satamatoimintoja, perusturvaa ja kaupungin hallintoa sekä Satakunnan ja Porin maataloutta.

– Uudet oppaat ovat hyvin monen ikäisiä ja erilaisten alojen asiantuntijoita. Koulutettavat ovat huippuporukkaa ja pysyivät innokkaasti mukana loppuun asti, kertoo kurssin kouluttaja, matkailuopas Pirjo Jaakkola.

Porin matkailukohteet ja matkailupalvelut käytiin myös läpi. Erikoisuutena tällä Porin opaskurssilla on ollut esiintymistaidon harjoitusta ja rooliopastamisen opiskelua. Kurssiin lisättiin myös opastamisen harjoittelua enemmän kuin kurssitunteihin normaalisti kuuluu. Ensiapua ja Satakunnan Museon kohteita sekä paljon muutakin sisältyi ohjelmaan.

Porilainen murrekirjailija ja -pakinoitsija Elina Wallin on yksi uusista oppaista. Hänen mukaansa opaskoulutus oli erinomaisen hyvä ja tehokas. Poria tarkasteltiin laajasti erilaisista näkökulmista, aina maataloudesta arvorakennuksiin.

– Opastustekniikan oppiminen ja kokonaisuuden rakentaminen kiinnostivat. Itselläni on muutama opastuskokemus takana jo ennestään ja selvää on, ettei pelkkä faktatieto riitä onnistuneen opastuskokemuksen luomiseen.

Wallin suosittelee tutustumaan Yyterin ja Reposaaren alueisiin. Keskusta-alueella riittää tutustuttavaa myös porilaisille ja opastuskierroksella kuuleekin monenlaista yksityiskohtaa ja historiatietoa keskusta-alueen rakennuksista. Myös Lavian ympäristö ja jatkosodan jälkeiset jäljet Porin metsässä ovat Wallinin mukaan tutustumisen arvoisia.

Aila Forstén lähti mukaan opaskoulutukseen sattumalta. Ystävän kanssa yhdessä huomattu lehti-ilmoitus opastuksesta poiki paljon suurempaa kuin ennalta osasi odottaa. Forsten ja hänen ystävänsä innostuvat helposti kaikesta uudesta, joten opaskurssi tuli hyvään saumaan.

– Kurssi oli syvyyssukellus Porin historiaan ja nyt havainnoin kaupunkia aivan uudella tavalla. Lisätiedon nälkä on kasvava, kertoo Forsten.

Tuore matkaopas kehottaa porilaisia katselemaan keskustan patsaita ja rakennuksia tarkemmin. Myös Raatihuone ja sen puisto sekä ympäröivät rakennukset ovat kiinnostavia kohteita, unohtamatta tietenkään Kirjurinluotoa ja Juseliuksen mausoleumi.

Uudet oppaat ovat:

Maaria Berg, Aila Forstén, Inkeri Hannula, Eeva Heikkinen-Kemppinen, Anastassia Joukovskaia, Elena Kim, Minna Koivistoinen, Ulla Koivula, Mikhail Koulik, Kristiina Laine, Aulikki Liiho, Jaana Mäki, Katja Mäkitalo, Jaana Mälkki, Sirpa Nokelainen, Hely Ojala, Juuli Ojansuu, Merja Ojansuu-Järvinen, Anne Puronaho, Tuija Ranta, Emmi Suomivirta, Mirja Tamminen, Pirjo Tuomi, Jonna Vainio, Elina Wallin, Tuula Vanha-aho, Anna Zhukovskaya

kuva Kuva: Jan Virtanen


Kurssilla oli kieliluentona British-English. Oppailla on valmiina kielitaitona suomen kielen lisäksi, ruotsi, englanti, saksa ja venäjä sekä murteella opastaminen. Kouluttajana toimi matkailuopas Pirjo Jaakkola sekä suuri määrä eri alojen luennoitsijoita mm. matkailuun liittyviltä eri aihe-alueilta.

Kurssikokeet suorittaneet saavat oikeuden toimia Suomen Opasliiton vaatimukset täyttävinä auktorisoituina matkailuoppaina. Matkailuoppaan peruskurssi toteutettiin yhteistyössä Porin Seudun Matkailu Oy Maisan, Porin Opaskillan sekä Suomen Opasliiton kanssa.


Hakusana