Etusivu > Uutiset > 2016 > 05 > Vainajien tilat valmistuvat kesäkuussa

Vainajien tilat valmistuvat kesäkuussa

(17.05.2016 12:39 Timo Rantanen / päivitetty 17.05.2016 12:40)

Porin perusturvakeskuksen vainajien kylmiötila ja hiljentymishuone valmistuvat kesäkuussa ja ne otetaan käyttöön heinäkuun alussa. Tilojen erillinen hiljentymishuone antaa omaisille mahdollisuuden yhteiseen, rauhalliseen hetkeen vainajan kanssa.

– Hiljentymishuoneessa kunnioitetaan vainajaa ja hänen omaisiaan. Tiloista löytyy uskonnollinen symboli, jonka voi vaihtaa oman uskonnon mukaan. Perinteisen ristin voi ottaa myös kokonaan pois tai tuoda tilalle oman symbolin, kertoo kuntoutus- ja sairaalapalveluiden johtaja Anna-Liisa Koivisto.

Vanhassa vainajien tilassa ei ollut erillistä tilaa jäähyväisille. Sairaalapastori on omaisten ja vainajan käytettävissä jäähyväisissä. Hän voi pitää saattohartauksen omaisten kanssa.

– Saattohartaus on rukoushetki, joka voidaan viettää kuoleman tapahduttua jäähyväishuoneessa. Rukoushetki vietetään vainajan omaisten tai läheisten toiveesta. Sen voi johtaa pappi, muu seurakunnan työntekijä, joku vainajan läheisistä tai hoitohenkilökuntaan kuuluva, kertoo sairaalapastori Eeva-Riitta Koivisto.

Vanha kappeli olisi pitänyt peruskorjata joka tapauksessa. Tilat uusille vainajatiloille vapautuivat Maantiekadun pikkutornin remontin yhteydessä muiden toimien käytöstä.

– On huomattavasti kätevämpää, että vainajien tilat ovat sairaalan kanssa samassa rakennuksessa. Vanhoihin tiloihin piti kulkea ulkokautta, joka ei ole kunnioittavaa ja sään takia myös hankalaa, toteaa kiinteistöpäällikkö Miia Kurri.

Pikkutornin valmistuminen antaa henkilökunnalle paremmat työvälineet

Vainajatilojen yläpuolella sijaitseva koko pikkutorni on remontin alla. Tilat valmistuvat syyskuussa ja muutto tapahtuu joulukuussa 2016. Pikkutorniin muuttaa A-sairaalasta kirurginen kuntoutusosasto A1, joka muuttuu osastoksi T6, ja akuutti lyhytaikaisosasto A2, joka muuttuu osastoksi T7. Potilaspaikat vähentyvät yhteensä 12 paikalla, joten molemmat osastot ovat jatkossa 18-paikkaisia. Anna-Liisa Koivisto ei kuitenkaan näe tässä ongelmaa, sillä tilat ovat paremmat ja tehokkaammat.

– Parempi hygienia ja välineet edesauttavat sen, että hoito on laadukkaampaa ja hoitohenkilökunnan on helpompi hoitaa potilaita, toteaa Koivisto.

Syksyllä 2014 valmistuneen Tornin remontin vuoksi potilaspaikat vähenivät 30 paikalla, mutta tasapaino on silti pysynyt.

– Olemme keskustelleet Satakunnan sairaanhoitopiirin kanssa, että paikat riittävät. Tiivis yhteistyö sairaanhoitopiirin sekä vanhuspalveluiden kotiuttamistiimin kanssa on suureksi avuksi, kiittelee Koivisto.

Uudet tilat mahdollistavat yksilöllisen, paremman hoidon. Huoneet ovat yhden ja kahden hengen huoneita sekä tulehduspotilaille on omat erilliset eristyshuoneet.


Hakusana