Etusivu > Uutiset > 2016 > 06 > Green Care -toiminta tukee työllisyyttä luonnon voimalla

Green Care -toiminta tukee työllisyyttä luonnon voimalla

(15.06.2016 11:09 Saija Laaksovirta / päivitetty 16.06.2016 12:57)

Kuntakokeilun kehittämistyön tuloksena syntyi ESR-rahoitteinen Luonnollisesti töissä -hanke. Porissa hankkeen tiimoilta syntyi ajatus luontopajasta ja luonnon hyvinvointivaikutusten hyödyntämisestä työllistämisen ohella.

Porin kaupungin Luonnollisesti töissä -hankkeen tavoitteena on parantaa työelämän ulkopuolella olevien työ- ja toimintakykyä Green Care -menetelmien avulla. Green Care tarkoittaa käsitteenä tieteellisesti tutkittuja luonnon hyvinvointivaikutuksia. Toiminnan osa-alueita ovat terveydenhuolto, sosiaalinen kuntoutus, koulutus ja

työllistäminen. Hankkeen työllistävä vaikutus perustuu ympäristönhoidollisiin tehtäviin sosiaalisen työllistämisen kautta, luontoa hyödyntäen.

– Tahdomme tuoda Green Care -toiminnan tärkeyden yhä paremmin esiin. Luonnon hyvinvointivaikutukset ovat moninaiset ja tukevat myös työllisyyttä. Tarkoitus on, että hanke jatkuisi vielä rahoitussopimuksen jälkeenkin ja toiminta vakiintuisi, kertoo hankekoordinaattori Pekka Stenfors.

Toiminnan asiakaskohderyhmänä ovat porilaiset, erityisesti heikossa työmarkkina-asemassa olevat henkilöt. Green Care -toiminnan avulla pyritään tuomaan luontoon liittyvää toimintaa vaikeissa elämäntilanteissa olevien tueksi. Hankkeen pariin työllistetyt työskentelevät 1-4 päivää viikossa ja 4-6 tuntia päivässä erilaisissa ympäristöhoidon työtehtävissä. Hankkeen avulla pienennetään myös kaupungin sakkomaksuja sosiaalisen työllistämisen kautta.

kuva Kuva: Tapani Kangasniemi

Luontopaja toimii oppimiskeskuksena

Työ- ja koulutusvalmentaja Teppo Palonen on tiiviisti mukana Porin kaupungin Green Care -hankkeessa erityisesti koulutusten osalta. Hankkeen myötä on etsitty keinoja, miten viedä kuntoutujia luontokohteisiin. Työskentely hankkeen ja työntekijöiden koulutuskurssien parissa on käytännönläheistä. Kouluttajanakin pääsee itse tekemään ja harjoittelu tapahtuu luonnossa.

– Olen saanut hankkeesta paljon irti sekä hyviä työvälineitä omaankin tekemiseen. Koulutuksen myötä luontoon lähtemisellä on nyt tietyt tavoitteet. Ennen saatoin itsekin lähteä luontoon vain virkistymään, mutta nyt osaan katsoa ja rentoutua luonnon helmassa aivan uudella tavalla.

Luontopajan liikkuvissa työtoiminnan ryhmissä kunnostetaan ympäristö– ja kulttuurikohteita ja opetellaan puutarhan – ja mehiläistenhoitoa. Kiinteissä eli paikkaan sidotuissa ryhmissä taas suunnitellaan esimerkiksi geokätköjä ja huolletaan Lyttylän kartanon kulttuuriympäristöä.

Luonnollisesti töissä -hankkeen tavoitteena on kehittää työ- ja toimintakykyä parantavia toimintamalleja Green Care -menetelmiä hyödyntäen ja niinpä Porin alueelle perustettiin pysyvä oppimiskeskus tukemaan toimintaa. Green Care -hanke käynnistettiin 1.5.2015. Sen aikana on järjestetty erilaisia koulutuksia, seminaareja, kerätty kokemuksia ja motivoitu hankkeen parissa työskenteleviä. Luontopajan eli oppimiskeskuksen perustaminen ajoitettiin vuosille 2016–2017. Oppimiskeskuksena toimii Lyttylän kartano.

Toiminnan vakiinnuttaminen on nyt työn alla. Luontopajan tärkeimpänä tavoitteena on pitkäaikaistyöttömien työllistäminen ja samalla myös ympäristönhoidon toteuttaminen Porissa ja sen maaseutualueilla. Luontopajalla on noin 50 asiakasta. Porissa Luontopajan asiakkaat tekevät monipuolisesti ympäristönhoitoon liittyviä töitä.

Tutustu hankkeen kotisivuihin täällä!

Katso myös tuore video Porin kaupungin Luontopajan toiminnasta!

Hanketta rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto (ESR) ja toimintaa hallinnoin Porin kaupungin työllisyysyksikkö.


Hakusana