Etusivu > Uutiset > 2016 > 06 > Lukioiden opiskelijavalinnat tehty – keskiarvorajoissa ei merkittäviä muutoksia

Lukioiden opiskelijavalinnat tehty – keskiarvorajoissa ei merkittäviä muutoksia

(16.06.2016 14:00 Saija Laaksovirta / päivitetty 16.06.2016 14:00)

Lukioon pyrkineillä opiskelijoilla ovat jännittävät hetket käsillä. Valituiksi tulleille kolahtaa lähipäivinä postilaatikkoon valintakirje ja innokkaimmat ovat jo käyneet tarkistamassa nimilistaa koulujen ovista.

Porin lyseon lukion rehtori Jarkko Kivelän mukaan keskiarvorajoissa ei ole tapahtunut suuria muutoksia viime vuoteen verraten. Opiskelijoiden sisäänottomäärät ovat pysyneet samoissa määrissä. Yleislinjan keskiarvossa näkyy suurin eroavaisuus, sillä tänä vuonna Porin lyseon lukion yleislinjan keskiarvoraja oli 7,17 kun viime vuonna se oli jopa reilu 7,7.

Lukiolinjalle hyväksyttiin 127 opiskelijaa. Ilmaisutaidon linjan keskiarvoraja oli 7,67 ja hyväksyttyjä opiskelijoita linjalle otettiin 18. Ympäristötieteiden linjan alin keskiarvo oli 7,00 ja linjalle hyväksyttiin 16 hakijaa. Yhteensä lukioon hyväksyttyjä hakijoita on 161.

– Alin keskiarvo ei kuitenkaan ole ratkaiseva. Kun tarkastellaan keskiarvojen keskiarvoa, liikutaan noin 8,5:ssä.
Kivelä pitää tärkeänä porilaisten koulutusmahdollisuuksien järjestämistä kotipaikkakunnallaan kahdessa keskustan lukiossa.

Porin suomalaisen yhteislyseon lukiossa luonnontieteellisen linjan keskiarvoraja nousi viime vuodesta 9,44:ään. Yleislinjan keskiarvoraja taas laski ja oli tänä vuonna 6,33. Urheilulinjalla katsotaan pistemääriä, joka oli tänä vuonna alimmillaan 14,6. Yhteensä hyväksyttyjä hakijoita Porin suomalaiseen yhteislyseon lukioon on 234.

– Vaikka yleislinjan keskiarvoraja on nyt alempi, ei hakijajoukko ole yhtään heikompi, muistuttaa Porin suomalaisen yhteislyseon lukion rehtori Mari Aalto.

Porin aikuislukion hakuaika on vielä käynnissä kesäkuussa ja elokuussa. Opiskelijavalinnat tehdään vasta elokuun puolella. Aikuislukioon voi kuitenkin hakea ympäri vuoden ja opiskelun aloittaa jokaisen jakson alussa. Suurin osa hakijamääristä kuitenkin painottuu juuri elokuulle.

Aikuislukiolla ei ole hakijoilleen keskiarvorajaa, riittää, että perusopetus on suoritettu ja hakija on kelpoinen aikuiskoulutukseen.

– Meillä valintaperusteet ovat enemmänkin motivaatiokysymyksiä, kertoo Porin aikuislukion rehtori Anne-Maj Eskelinen.

kuva Kuva: Tarja Tiilimäki


Hakusana