Etusivu > Uutiset > 2016 > 06 > Maahanmuuttajataustaiset lääkärit opiskelevat suomen kieltä

Maahanmuuttajataustaiset lääkärit opiskelevat suomen kieltä

(15.06.2016 09:17 Saija Laaksovirta / päivitetty 15.06.2016 09:17)

Maahanmuuttajataustaisten lääkärien määrä on lisääntynyt.

Porin perusturvakeskuksessa heille järjestetään jatkuvaa suomen kielen opetusta kotouttamisen, vertaistuen ja kielitaidon kasvattamisen vuoksi.

Kieliopetukseen osallistuu yli 20 lääkäriä. Pelkkää suomen kielen opiskelua kurssi ei kuitenkaan ole. Oppitunneilla keskustellaan Porin historiasta ja Suomen kulttuuriperinteistä.

– Ryhmän ensisijainen tavoite on antaa lääkäreille mahdollisuus tavata toisia samantaustaisia lääkäreitä ja keskustella mieltä askarruttavista asioista – tietenkään vaitiolovelvollisuutta unohtamatta, kertoo suomen kieltä opettava Elisa Bruk.

Suomeen tullessaan lääkärit osaavat puhua suomea suhteellisen sujuvasti. Ryhmän tarkoitus on hioa kielitaitoa, laajentaa sanavarastoa sekä tutustua Porin murteen ominaispiirteisiin.

– Melkein joka tunnilla keskustelemme kommunikaatio- ja neuvottelutaidoista ja siitä, kuinka tärkeää on ymmärtää potilasta ja selittää potilaalle asiat ymmärrettävällä tavalla, Bruk sanoo.

Opetukseen osallistuvat lääkärit ovat motivoituneita ja haluavat oppia kielen. He ovat erittäin tyytyväisiä, että opetus mahdollistetaan.

– Sanojen taivutus ja ääntäminen on vaikea asia monille ja niihin on hyvä saada apua. Kommunikointi on työssä tärkeä asia ja suomen kielen parantaminen on hyödyllinen potilaille ja meille, kertoo lääkäri Lena Katkuviene.

– Tarvitsen suomen kieltä joka päivä työssäni. Usein ulkomaalaisille lääkäreille konsultaation laatu riippuu suomen kielen osaamisesta. Erittäin mielenkiintoista ymmärtää, millä tavalla suomalaiset ihmiset ilmaisevat ajatuksiaan samoista asioista, kuvailee lääkäri Darius Balciunas.

– Suomen kieli on niin rikasta. Vaikka arkipäivätyössä lääketieteellinen slangi tai latina joskus auttaa, opettaja Elisan avulla meidän suomen kielen sanasto on laajentunut, kommunikointi tullut rohkeammaksi ja selvemmäksi, iloitsee lääkäri Svajone Dubickiene.


Hakusana