Etusivu > Uutiset > 2016 > 06 > Palvelupaketeista kansallisen sote-raportoinnin malli – Satasotessa ollaan tyytyväisiä

Palvelupaketeista kansallisen sote-raportoinnin malli – Satasotessa ollaan tyytyväisiä

(17.06.2016 17:01 Salla Rajala / päivitetty 17.06.2016 17:01)

Palvelupaketteihin perustuvasta raportointi- ja ohjausmallista tulee keskeinen osa meneillään olevaa valtakunnallista sote- ja maakuntauudistusta. Käytännössä perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehulan perjantaina 17. kesäkuuta esittelemä linjaus tarkoittaa sitä, että palvelupaketit muodostavat vastedes rungon kansalliselle ja maakunnalliselle sote-palvelujen raportoinnille ja mahdollisesti myös järjestelmän ohjaukselle.

Satasoten palvelurakennetyöryhmän puheenjohtaja Terttu Nordman iloitsee päätöksestä.
– Palvelupakettiajattelussa sosiaali- ja terveyspalvelut nivotaan yhteen asiakkaan kannalta järkeviksi kokonaisuuksiksi. Ratkaisu helpottaa valinnanvapausproblematiikkaa ja parantaa sosiaali- ja terveyspalvelujen käytön, kustannusten, laadun, vaikuttavuuden ja uudistumiskyvyn seurantaa sekä paikallisesti että alueittain.
Palvelupaketit ovat olleet aiemmin koekäytössä. Niiden kehittämisestä on vastannut Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra yhdessä sosiaali- ja terveysministeriön, kuntatoimijoiden sekä satojen asiantuntijoiden kanssa. Palvelupakettimallin jatkokehityksestä vastaa jatkossa sosiaali- ja terveysministeriö.
Myös Satasoten valmistelussa on ehditty sitoutua palvelupakettiajatteluun.
– Sitran johtava asiantuntija Eeva Päivärinta esitteli palvelupakettiajattelua Satasoten palvelurakennetyöryhmälle toukokuussa. Palvelurakennetyöryhmä näki sen enemmän mahdollistavana kuin rajaavana työkaluna, Nordman sanoo.
Mukana Satasotessa ovat kaikki Satakunnan kunnat sekä Pohjois-Satakunnan Peruspalvelukuntayhtymä, Keski-Satakunnan terveydenhuollon kuntayhtymä, Satakunnan sairaanhoitopiiri ja Satakuntaliitto. Satasoten projektisuunnitelma on mukana olevien organisaatioiden valtuustojen hyväksyttävänä 30. kesäkuuta asti.


Hakusana