Etusivu > Uutiset > 2016 > 06 > Porin kaupunkikeskusta tiivistyy edelleen

Porin kaupunkikeskusta tiivistyy edelleen

(01.06.2016 10:00 Saija Laaksovirta / päivitetty 01.06.2016 10:01)

Keskustassa ja sen lähituntumassa on vireillä lukuisia rakennushankkeita, joista osa on jo käynnissä ja varautumista jatkoon suunnitellaan jopa vuoteen 2030 asti.

Porissa on poikkeuksellisen hyvä valmius asuinrakentamiseen. Lyhyellä aikavälillä jopa 50 kerrostalon rakentaminen on mahdollista. Vähän pidemmällä tähtäimellä tontteja löytyy n. 300 000 kerrosalaneliömetrille. Markkinat ovat täyttymässä ja potentiaalin hyödyntämiseen tarvitaan merkittävää vetovoiman kasvua. Pohjoisen kehän pientaloreservi nousee noin 500 asuntoa varten. Myös Läntisen kehän jatkuvasta tonttitarjonnasta pidetään huolta.

Erityisesti kaupunkikeskusta ja kantakaupunki tiivistyvät ja muuttavat ilmettään. Vanhoja rakennuksia otetaan uusiokäyttöön, arvokkaat rakennetut ympäristöt houkuttelevat uusia asukkaita ja palvelut paranevat. Kaupunkikeskustassa ja lähikehällä on myös hyvin asuntorakentamista vastaavaa potentiaalia kaupan, palvelujen ja muun yritystoiminnan tarpeita varten. Yrityskaupunki ja sosiaalinen kaupunki kasvavat rinnan tukien toistensa vetovoimaa.

– Kaupunkiin tarvitaan uusia työpaikkoja, yrityksiä ja asukkaita. Pienenkin kasvun kanssa on hiukan helpompaa, kertoo kaupunkisuunnittelupäällikkö Olavi Mäkelä.

Asuntomarkkinoilla paljon myytävää

Rakennushankkeita on vireillä paljon, sillä kaupungilla on paljon omaa tonttitarjontaa, kun maiden vuokrasopimuksia on päättynyt, valtion omistamia alueita saadaan käyttöön ja hankkeita sijoittuu paljon myös yksityisille tonteille. Rakentaminen on markkinaehtoista ja tällä hetkellä sijoittajat ovat isossa osassa rakentamisen käynnistymisessä. Lähtökohtaisesti hankkeesta pitää olla lähes puolet varattuna, mielellään myytynä, ennen kuin varsinaisiin toimenpiteisiin ryhdytään. Kantakaupungissa asumisen suosio kasvaa, kun ihmiset haluavat lähelle palveluja.

– Kasvukeskuksissa on usein pulaa tonteista, mutta Porissa niitä on tarjolla. Se kuvastaa Porin erikoista tilannetta. Vetovoiman kasvattamiseen pitää satsata.

Kaupunkikeskustan tehokkuutta on nostettu ja rakennusten korkeudet kasvaneet. Väki lisääntyy ja kaupunkimainen elämä muuttaa osaltaan ilmettä. Asemanseudun uusien asuinrakennusten sekä yritysten toimitilojen rakentaminen vievät keskusta-alueen kehittymistä eteenpäin. Alueella on paljon rakennuksia, jotka ovat olleet vajaakäytössä ja niiden uudistaminen alkaa olla kannattavaa. SAMKin uusi kampus ja matkakeskus ovat merkittävässä roolissa kehityksen vauhdittamisessa.

Mäkelän mukaan esimerkiksi Puuvillaan suunnitellaan liiketilojen laajentamista ja myös asuintilan lisäämistä. Herralahden ja Aittaluodon kaupunginosissa toiminta monipuolistuu. Karjaranta kasvaa länteen asuntomessualueen myötä ja myös Veturitallien ympärillä on kapasiteettia. Kaupungin keskeisten puutalokaupunginosien arvo nousee merkittäväksi imagoa rakentavana elementtinä.

– Porin vetovoimaisuuden valttikorttina tulee jatkossakin olemaan tiivis ja toimiva kaupunkikeskusta sekä historialliset kerrostumat.

kuva Kuva: Saija Laaksovirta/Porin kaupunki


Hakusana