Etusivu > Uutiset > 2016 > 06 > Porin palveluliikelaitoksella siirryttiin virtuaalisiin työpöytiin

Porin palveluliikelaitoksella siirryttiin virtuaalisiin työpöytiin

(29.06.2016 10:07 Saija Laaksovirta / päivitetty 29.06.2016 10:07)

Palveluliikelaitos otti harppausaskeleen ja siirtyi uuteen it-maailmaan. Vanhoista tietokoneista luovuttiin toimitilojen vaihtumisen yhteydessä ja tilalle tuotiin kevytpäätteet, jotka mahdollistavat monipuolisen työskentelyn niin työpisteillä kuin kotoa käsin.

Virtuaalisella työpöydällä tarkoitetaan sitä, että työntekijä pääsee käyttämään omaa työssä tarvitsemaansa työpöytää ja ohjelmistoja usealta laitteelta ajasta ja paikasta riippumatta. Varsinaiset ohjelmistot ja järjestelmät itsessään pyörivät tehokkailla palvelimilla ja niitä voidaan käyttää kevytpäätteiden, kannettavien tietokoneiden tai vaikka tablettien kautta. Myös kotikoneelta on mahdollista käyttää omaa työpöytää.

Palveluliikelaitoksen henkilökunta on tyytyväinen uudistukseen ja kiinnostusta etätyön tekemiseen riittää. Suuri kiitos kuuluukin tietohallinnolle muutostöiden mallikkaasta suorittamisesta. Muutamassa päivässä harpattiin tietotekniikassa valtavia kehitysaskeleita.

– Tämä ratkaisu tuo vapautta työskentelyyn. Etätyön merkitys korostuu, eivätkä työntekijät ole enää riippuvaisia omasta työpisteestään. Tavoitteena on tietenkin myös kustannustehokkuus, kertoo Porin palveluliikelaitoksen vt. johtaja Marjukka Palin.

Toimintatapojen kyseenalaistaminen järkevää

Palveluliikelaitos on ensimmäinen hallintokunta, joka lähti rohkeasti itse ehdottamaan virtuaaliseen työpöytään siirtymistä ja hakemaan neuvoa tietohallinnosta. Tietohallinto tarttui toimeen ja investoi palveluliikelaitoksen toimintaan.

– Kevytpäätteillä on pitkä elinkaari ja tällainen kehitys tukee tietohallinnon resurssien tehokasta käyttöä. Kun perinteisistä päätelaitteista luovutaan ja siirrytään virtuaalimaailmaan, vähenee tietokoneiden huolto- ja asennustöiden määrä huimasti, kertoo tietohallintojohtaja Heikki Haaparanta.

Samalla poistettiin myös kaikki pöytätulostimet käytöstä. Kustannustehokkuutta tukee tulostustarpeen minimointi. Sähköisyyteen pyritään nyt kaikessa toiminnassa. Tietojen sähköinen käsittely lisää myös tietoturvaa. Kun asiakirjoja ei enää tulosteta, eivät ne myöskään eksy vääriin käsiin.

– Kaiken keskiössä on kuitenkin uudenlainen johtaminen ja työskentelytapa, jota tilat ja teknologia tukevat. Samalla saavutetaan yhteisöllisyyttä ja rajapinnat hälvenevät, pohtivat Palin ja Haaparanta yhdessä.

Etätyöhön kannustetaan myös henkilöstöhallinnosta. Toimistosihteeri Niina Heino on ollut tyytyväinen uudistukseen, eikä se ole vaikuttanut hänen työskentelyynsä kuin positiivisessa mielessä.

– Virtuaalinen työpöytä tuo työhön joustavuutta. On hyvä, että töihin pääsee käsiksi myös kotikoneelta. Oman työn suunnittelu helpottuu.

Seuraavaksi edessä on työskentelyn mahdollistaminen myös mobiililaitteilla sekä puitteiden luominen verkossa tapahtuvalle yhteiselle työskentelylle.

kuva Toimistosihteeri Niina Heino pitää virtuaalista työpöytää kätevänä työkaluna. Kuva: Saija Laaksovirta/Porin kaupunki


Hakusana