Etusivu > Uutiset > 2016 > 06 > Ramadanin paasto näkyy vastaanottokeskuksen arjessa

Ramadanin paasto näkyy vastaanottokeskuksen arjessa

(08.06.2016 14:36 Saija Laaksovirta / päivitetty 08.06.2016 14:41)

Aamupäivisin vastaanottokeskuksessa on hiljaisempaa ja henkilökunnan työvuoroja on painotettu enemmän ilta- ja yöaikaan. Koska ramadanin aikaan muslimit pidättäytyvät ruoasta ja juomasta aamunsarastuksen ja auringonlaskun välillä, on keittiön aukioloaikaa pidennetty keskuksessa myöhään yöhön.

Liinaharjan vastaanottokeskuksessa Porissa asuu 245 turvapaikanhakijaa, joista suurin osa on muslimeja. Vastaanottokeskuksen johtaja Niina Mitikka-Kurkinen arvioi, että noin 20–30 heistä noudattaa Ramadania tiukasti.

– Suhtautuminen paastoon on yksilöllistä ja riippuu kunkin henkilön omasta uskonnollisuudesta. Osa ei välttämättä paastoa ollenkaan, mutta uskon, että jokainen muslimi täällä huomioi Ramadanin arjessaan jollain tavalla.

Päiväsaikaan vastaanottokeskuksessa on siis hiljaisempaa, mutta Mitikka-Kurkisen mukaan liikkeellä on nyt enemmän esimerkiksi perheitä, jotka eivät muutoin viihdy yleisissä tiloissa vaan vetäytyvät omaan rauhaansa. Hänen mukaansa lapset eivät kuitenkaan pääasiassa osallistu paastoon.

Ramadania vietetään 6.6.–5.7.2016. Ramadan-paastoon kuuluu rukoileminen ja Koraanin lukeminen. Ramadanin tärkeintä yötä, kutsutaan nimellä lailat ul qadr, joka on suomeksi voiman yö. Silloin monet muslimit rukoilevat läpi yön. Ramadan-paasto päättyy id al fitr juhlaan, joka on verrattavissa Suomessa juhlittavaan juhannukseen. Silloin juhlitaan ja nautitaan pöydän antimista.

Terveydestä pidetään huolta

Ramadanin aikaan terveiden aikuisten muslimien tulee pidättäytyä aamusta auringonlaskuun asti ruoasta ja juomasta, sekä muun muassa päihteistä, mikäli he noudattavat paastoa tiukasti. Edes lääkkeitä he eivät saisi ottaa paaston aikana, mutta tähän he voivat hakea halutessaan vapautusta vastaanottokeskuksen terveydenhoitajalta. Vastaanottokeskuksen asukkaista pidetään paastonkin aikana hyvää huolta.

– Mikäli lääkkeet ovat terveydentilan kannalta ehdottomasti välttämättömiä, on ne otettava joka tapauksessa, muistuttaa Mitikka-Kurkinen.

Vastaanottokeskuksen asukkaat opiskelevat suomen kieltä ohjatusti. Kesän aikana opetuksesta pidetään tauko ja tällä kertaa se päätettiin ajoittaa ramadanin yhteyteen.

kuva Hedelmät kuuluvat Ramadanin aikana tavallista enemmän ruokavalioon. Kuva: Marianne Ståhl


Hakusana