Etusivu > Uutiset > 2016 > 06 > Riihikedon alueen rakennuksia ja historiaa kartoitetaan

Riihikedon alueen rakennuksia ja historiaa kartoitetaan

(22.06.2016 16:57 Saija Laaksovirta / päivitetty 22.06.2016 16:57)

Satakunnan Museo ja Porin kaupunkisuunnittelu laativat yhteistyössä rakennusinventoinnin Porin Riihikedon aravatalojen alueella.

Kesäkuun alussa käynnistynyt inventointi kattaa koko Riihikedon 1940- ja 50-luvulla rakennetun ydinosan (57 kerrostaloa ja ulkoalueet). Selvitystyön tarkoituksena on kartoittaa alueen historiaa ja rakennustapaa sekä puistojen ja pihojen ominaispiirteitä. Selvitys palvelee alueen asemakaavan tulevaa ajantasaistamista sekä yleisesti rakennusten ja ulkoalueiden kunnostuksen suunnittelua. Asemakaavatyön aloittamisesta tiedotetaan erikseen.

Riihikedon aravien alue on valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö (ks. www.rky.fi). Arava-järjestelmä perustettiin vuonna 1949 sodanjälkeisen asuntopulan helpottamiseksi, ja Porissa aluerakentamisen kohteeksi valikoitui uusi 9. kaupunginosa, Riihiketo. Alueen asemakaava vahvistui vuonna 1946, ja ensimmäinen kerrostalo, Presidentinpuistokadulla sijaitseva Luistinlinna, valmistui vuonna 1947. Aravien alue on Porin ensimmäinen varsinainen kerrostaloalue.

Riihikedon aravatalot olivat valmistuessaan valtava parannus asukkaidensa elinoloissa. Asuntoihin kuuluvia ylellisyyksiä olivat mm. viemäröinti, vesijohto, wc, talokohtaiset saunat sekä kylpyamme ja suihku. Asukkaiden valinnassa etusijalla olivat lapsiperheet, ja alueen ytimeksi suunniteltiin laaja keskuspuisto leikkikenttineen. Rakennusten julkisivut ja pohjaratkaisut olivat 1950-luvulle tyypillisesti huolellisesti suunniteltuja. Nykyisin Riihikedon aravien alue on yhtenäinen ja hyvin säilynyt esimerkki jälleenrakennuskauden ja 1950-luvun suunnitteluihanteista ja rakennustyylistä.


Hakusana