Etusivu > Uutiset > 2016 > 06 > Satakunnan museo julkaisee tuhat esinekuvaa vapaaseen käyttöön

Satakunnan museo julkaisee tuhat esinekuvaa vapaaseen käyttöön

(07.06.2016 09:07 Saija Laaksovirta / päivitetty 07.06.2016 09:07)

Satakunnan Museo avaa yleisölle pääsyn selaamaan ja käyttämään kokoelmiaan verkossa Finna-palvelussa.

Finna.fi on Kansalliskirjaston ylläpitämä, yleisölle suunnattu tiedonhakupalvelu, joka kokoaa yhteen museoiden, arkistojen ja kirjastojen kokoelmatietoja. Satakunnan Museon kaikkiaan noin 90 000 esinettä käsittävistä kokoelmista julkaistaan ensin Jusélius-kokoelma, noin tuhannen esineen kokonaisuus valokuvineen ja tietoineen. Kokoelma on selattavissa paitsi muun aineiston joukossa valtakunnallisessa Finna-palvelussa, myös erillisenä kokonaisuutena Satakunnan Museon omalla Finna-sivustolla osoitteessa satakunnanmuseo.finna.fi. Sivustolle lisätään jatkossa lisää kokoelmatietoja digitointityön edistyessä.

kuva F.A. Jusélius toi tyttärelleen soittorasianuken tuliaisiksi Pariisista. Musiikin käynnistyessä nukke alkoi puuteroida kasvojaan. Kuva: Satakunnan Museo

Nyt julkaistava Jusélius-kokoelma sisältää porilaisen suurliikemiehen Fritz Arthur Juséliuksen (1855-1930) kodin esineistöä 1800-1900-luvun vaihteesta. Sigrid Juséliuksen Säätiön museolle lahjoittamaan kokoelmaan kuuluu esimerkiksi suuri määrä Juséliuksen tyttären, Sigridin (1887-1898) leikkikaluja. Isä ja tytär tunnetaan Satakunnassa erityisesti viimeisestä leposijastaan, Käppärän hautausmaalla Porissa sijaitsevasta Juséliuksen mausoleumista. Esinekokoelmaan kuuluvat F.A. Juséliuksen kirjastohuoneen ja Sigridin leikkihuoneen kalustukset ovat esillä museon nykyisessä perusnäyttelyssä.

Esinekuvat ja esineiden tiedot ovat kenen tahansa vapaasti käytettävissä. Kuvat on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä (CC BY 4.0), mikä tarkoittaa, että käytön yhteydessä on aina mainittava kuvalähde eli Satakunnan Museo.

Jusélius-kokoelman digitointi ja verkkojulkaisemisen valmistelutyö tehtiin hankkeessa, jota ovat rahoittaneet opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Sigrid Juséliuksen Säätiö. Hanketyöstä vastasi projektitutkija Lilli Sihvonen.

Satakunnan Museon oma Finna-sivusto

Valtakunnallinen hakusivusto, lisätietoja Finnasta


Hakusana