Etusivu > Uutiset > 2016 > 06 > Seinättömässä sairaalassa voidaan ottaa videoyhteys suoraan asiakkaaseen

Seinättömässä sairaalassa voidaan ottaa videoyhteys suoraan asiakkaaseen

(02.06.2016 08:46 Saija Laaksovirta / päivitetty 02.06.2016 08:46)

Uudet toimintamallit, kuten sähköinen potilaskierto, hoitajakutsu, kotiutuksen tuki ja turvapuhelin, toimivat terveyden edistäjinä sekä turvallisuuden tuojina. Jatkossa uusi virtuaalihoivaratkaisu tuo lääkäri- ja kuntoutuspalvelut Porin perusturvakeskuksen asiakkaille suoraan kotiin.

– Videoyhteyden avulla saa heti helposti käsityksen asiakkaan voinnista. Turvapuhelimella tehdystä hälytyksestä voidaan jatkossa muodostaa videoyhteys asukkaaseen, kuntoutus- ja sairaalapalveluiden johtaja Anna-Liisa Koivisto sanoo.

Virtuaalihoivapalvelua testataan kesän ja alku syksyn aikana myös mobiililääkärien kanssa. Videopuheluiden avulla mobiilihoitajat ja kotihoidon sairaanhoitajat voivat olla yhteydessä lääkäriin esimerkiksi asiakkaiden kotoa konsultaatiotilanteessa. Käytössä lääkäreillä ja hoitajilla on tabletit, joilla yhteydenpito onnistuu helposti.

– Haluamme testauksen avulla selvittää, voidaanko videovastaanotolla korvata lääkärin käynti akuutisti sairaan ikäihmisen luona potilasturvallisuuden vaarantumatta. Näin saataisiin merkittävää resurssien ja ajan säästöä. Samalla myös perusturvan äärilaidoilla olevien asukkaiden mahdollisuudet lääkärin vastaanottoon paranisivat merkittävästi, toteaa ylilääkäri Katriina Lähteenmäki.

Psykososiaalisissa palveluissa Veturin ja Taiteilijankodin asukkaat ja henkilökunta voivat olla Lyncin kautta videoyhteydessä psykiatriin. Psykiatri on pystynyt videoyhteydessä saadun tiedon ja Effica-kirjausten avulla antamaan B- ja C-lausuntoja.

– Tämä on helppokäyttöinen ja nopea tapa hoitaa useampi asia kerralla. Yksi työtapa on ollut kuntoutumissuunnitelmapalaverit, mutta enemmän on asiakkaan yksilökäyntejä ja työntekijän ja psykiatrin välisiä kontakteja. Videoyhteyttä psykiatriin ei ole koettu sen vaikeampana, kuin kasvokkain tapaamista, kertovat vastaava sairaanhoitaja Tarja Siltaniemi ja sairaanhoitaja Johanna Salminen.

Hyvinvointiteknologiaa käytetään helpottamaan arkea, mutta myös takaamaan potilaiden kotona selviäminen sekä palveluita myös kaukana asuville. Anna-Liisa Koivisto kertoo perusturvan käyttämän hyvinvointiteknologian saaneen laajalti huomiota toimijoilta ympäri Suomea.

– Yli 80 tahoa on käynyt tutustumassa sairaalan toimintaan syksyn 2014 jälkeen, Koivisto kiittelee.

Porin perusturvakeskuksen osaston uudet hyvinvointiteknologiatuotteet tulevat Vivagolta ja sen yhteistyökumppanilta VideoVisit Oy:ltä. Mobiililääkärien kanssa tehtävä VideoVisit Oy:n palveluiden testaus toteutetaan osana Prizztech Oy:n HYVÄKSI – Hyvinvointiteknologian innovaatioverkosto -hanketta, jota rahoittavat Satakuntaliitto (EAKR), Porin seudun kunnat sekä SAMK, joka toimii hankkeen toisena toteuttajana.

kuva VideoVisit Oy:n myyntijohtaja Juhana Ojala ja Porin perusturvakeskuksen ylilääkäri Katriina Lähteenmäki ovat tyytyväisiä testauksen alkuvaiheen tuloksiin. Kuva: Prizztech Oy/Niina Holappa


Hakusana