Etusivu > Uutiset > 2016 > 06 > Sovittelijat ovat puolueettomia rauhan miehiä ja naisia

Sovittelijat ovat puolueettomia rauhan miehiä ja naisia

(16.06.2016 09:59 Saija Laaksovirta / päivitetty 16.06.2016 10:34)

Satakunnan sovittelutoimisto on toiminut 10-vuotta, jonka kunniaksi järjestettiin juhlaseminaari. Alusta asti mukana ollut, 17 vuotta sovittelijana toiminut Jouko Heino kertoi seminaarissa eriasteisten pahoinpitelyjen työllistävän eniten sovittelijoita Satakunnassa.

– Satakunnan sovittelutoimiston aloittamisen jälkeen omista työtehtävistä noin puolet on lähisuhdeväkivaltaan liittyviä, sillä hoidan Raumalla suuren osan aiheeseen liittyvistä tapauksista. Olen ainoa lähisuhdeväkivaltaan Raumalla koulutuksen saanut miespuolinen sovittelija. Eniten sovittelijoita työllistävät grillijonotappelut sekä muut pahoinpitelyt, Heino kuvaili.

Sovittelijat mahdollistavat, että asianomistaja ja epäilty pääsevät saman pöydän ääreen. Tavoitteena on tietenkin sovinto.

– Joskus tulee tilanteitä, että sovintoa ei saada aikaan. Kuitenkin jopa yli 90 prosenttia tapauksista onnistuu, jatkoi Heino.

Sovittelijan tulee näyttää puolueettomalta sekä olla puolueeton, omata lehmän hermot, rauhallisuutta sekä kuuntelukykyä. Asioihin pitää paneutua ja tuntea taustat.

– Neuvotteluille on varattava aikaa, vaikka maailmanloppu olisi tulossa. Ei saa kiirehtiä, kansanedustaja Pekka Haavisto muistutti puheessaan Satakunnan sovittelutoimiston 10-vuotis juhlaseminaarissa.

Haavisto on itse osallistunut lukuisiin neuvotteluihin. Hän painottaa, että sovinnossa molemmat osapuolet voittavat. Molempien pitää olla tyytyväisiä ratkaisuun sekä tuntea ratkaisu omakseen.

– Hyvä sovittelija tuntee yksityiskohdat, mutta osaa katsoa tilannetta kauempaa, sanoi Haavisto.

Samassa seminaarissa Porin kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen kertoi turvattomuuden tunteen lisääntyneen kaupungissa, vaikka väkivalta ei ole lisääntynyt. Kaupungissa on panostettu turvallisuuteen Ankkurin, Marakin, Pakan sekä ennalta ehkäisevän päihde- ja mielenterveystyön avulla.

– Kunnan tehtävä on luoda puitteet hyvinvoinnille ja turvalliselle asumiselle. Peruspalvelut vaikuttavat turvallisuuden tunteeseen. Sovittelu lukeutuu myös näihin, Luukkonen totesi.

Sovittelu tarjoaa lakisääteisen mahdollisuuden käsitellä rikos- ja riita-asioita osapuolten välillä. Osapuolet kohtaavat sovittelijan läsnä ollessa ja saavat itse vaikuttaa asiansa ratkaisun. Sovittelu on vapaaehtoista, puolueetonta, maksutonta ja luottamuksellista.

– Satakunnan sovittelutoimistossa on neljä palkattua työntekijää ja noin 40 vapaaehtoista, koulutettua sovittelijaa eri puolilla Satakuntaa. On tärkeää, että asianosaisille tarjotaan sovittelun kautta mahdollisuutta kohdata toisensa ja rakentaa sovintoa. Sovittelun seurauksena viranomaiset voivat keskeyttää oikeuskäsittelyn tai sovittelu voidaan ottaa huomioon mahdollista rangaistusta harkittaessa, kertoi johtava sovittelun ohjaaja Katja vaahtera.


Hakusana