Etusivu > Uutiset > 2016 > 06 > SuomiAreenan pääteemana suomalainen työ ja kansalaisjärjestötoiminta

SuomiAreenan pääteemana suomalainen työ ja kansalaisjärjestötoiminta

(02.06.2016 11:39 Saija Laaksovirta / päivitetty 02.06.2016 11:59)

SuomiAreenan pääteema on tänä kesänä suomalainen työ ja kansalaisjärjestötoiminta. Työn tulevaisuutta pohditaan heti avajaispäivänä, maanantaina 11. heinäkuuta.

Teema jatkuu keskiviikkona ja kolmas keskustelu on päätöspäivänä, perjantaina, jolloin esitellään 10 teesiä työstä vuonna 2040. Niin ikään kansalaisjärjestöt ovat esillä koko viikon ajan tuoden esiin myös rooliaan työllisyyden kohentamisessa.

Porin kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkosen mukaan työllisyys on heikentynyt kaikissa suurissa ja keskisuurissa kaupungeissa 2010-luvun kuluessa. Tänä keväänä avoimien työpaikkojen määrä on kuitenkin lisääntynyt.

- Porin kaupunki toimii työllisyyden edistämisen ja elinvoiman lisäämisen mahdollistajana. Pori myötävaikuttaa siihen, että alueelle saadaan uusia yrityksiä, investointeja, työpaikkoja ja asukkaita. Tämä edellyttää jatkuvaa panostamista myös koulutukseen ja osaamiseen, toimiviin yrityksiin ja tapahtumiin.

Luukkosen mukaan Pori kuulee kolmannen sektorin toimijoita usealla eri tavalla ja yhteistyömuotoja on sekä virallisia että epävirallisia. Hän lupaa, että neljäs sektori eli asukkaat ja kaupunkiaktivismi otetaan jatkossa enemmän ja enemmän mukaan yhteiseen suunnitteluun ja tekemiseen.

kuva Kuva: Antti Partanen/SuomiAreena Photodeck

Pääteema yhdessä järjestössä

Porin Sininauhan ja Rauman seudun katulähetyksen toiminnassa SuomiAreenan pääteema on selkeä: nämä kansalaisjärjestöt antavat työttömille työhön valmistavaa käytännön osaamista.

Porin Sininauhan toiminnanjohtaja Johanna Huhtala kertoo, että 3-vuotisen valmentavan VALO-projektin toivotaan tavoittavan Porissa 55 henkilöä. Projekti starttasi keväällä ja ensimmäiset ovat juuri saaneet osatutkinnoistaan todistukset.

Sininauhan projektissa opitaan tekemällä, esimerkiksi kunnostamalla suojeltua rakennusta. Osa koulutetuista sijoittuu Sininauhaan, osa muihin kansalaisjärjestöihin. Jatkossa on tarkoitus antaa valmentavaa koulutusta muun muassa lähihoitajan osatutkintoon.

Rauman seudun katulähetys tarjoaa niin ikään valmentavaa VALO-koulutusta, jota koko maassa annettiin viime vuonna noin 200 osallistujalle. Projektit saavat tukea kunnilta, Raha-automaattiyhdistykseltä ja Euroopan sosiaalirahastolta. Koulutukseen osallistuvista noin 60 prosenttia löytää joko töitä tai jatko-opiskelupaikan.

Tiistaina 12.7. Porin Sininauha ja Rauman seudun katulähetys järjestävät leikkimielisen huutokaupan SuomiAreenan Purje-lavalla kello 17-18.15.

Huutokaupassa on tarjolla lippuja lätkämatseihin ja teatteriesityksiin sekä urheilukauppojen lahjoittamia tuotteita. Tuotto menee työllistymisen tukemiseen. Tilaisuudessa esiintyvät Olli Lindholm ja Lenni-Kalle Taipale.

Perheyritykset työllistäjinä

Työllistymistä koskevassa keskustelussa "Mistä työtä – omistajuuden merkitys työpaikkojen luomisessa" on mukana porilainen Bar Kinon yrittäjä ja Porisperen promoottori Harri Vilkuna. Tarkoituksena on pohtia erilaisten ja -kokoisten yritysten edellytyksiä palkata työntekijöitä.

Miten yrittäjän mielestä työllisyyttä parannettaisiin Porissa tehokkaimmin?

- Porin työllisyysnäkymät ovat tyydyttävät, mutta tietyillä aloilla on vaikeaa. Edustamallani ravintola-alalla työ painottuu vain pariin päivään ja tuntiin viikossa. Palveluala on tulevaisuudessa kaikista tärkein, mutta ihmisten pitäisi myös oppia käyttämään palveluja, tämä on avainasemassa!

- Suomessa on ehkä epäkohta siinä, että isoissa pörssiyrityksissä ja pienissä PK-yrityksissä on samat säännöt ja lait koskien muun muassa työllistämistä, Vilkuna pohtii.

Keskustelun pääjärjestäjä on Perheyritysten liitto. Mukana ovat myös Satakunnan kauppakamari ja Prizztech Oy. Tapahtuman ideointiin on osallistunut Prizztechin palvelukoordinaattori Ilona Wessman, jonka mielestä keskeisiä teemoja ovat verkostoituminen ja innovatiivisuus.

- Yksi hyvä esimerkki on toisen polven perheyritys Fredman Group, joka en ennestään tuttu muovikelmuista ja erityisesti Eskimo-tuotteista. Nykyään yritys markkinoi täydellisen keittiön käsitettä. Se pystyy täysin itsenäisesti kehittämään yrityksen teknologiaa ja tekemään esimerkiksi markkinointiyhteistyötä alihankkijoidensa kanssa.

Tiistaina 12.7. kello 17-18.15 Bepop-lavalla järjestettävän keskustelun vetää kansanedustaja Harry Harkimo.


Hakusana