Etusivu > Uutiset > 2016 > 07 > Elokuun ensimmäisenä juhlitaan Mairen päivää Noormarkussa

Elokuun ensimmäisenä juhlitaan Mairen päivää Noormarkussa

(28.07.2016 12:20 Oili Alm / päivitetty 28.07.2016 12:23)

Mairen päivää vietetään 1.8. Noormarkussa vuosittain. Tänä vuonna teemana on kädentaidot.

Maire Gullichsenille, patruuna Antti Ahlströmin pojantyttärelle oli tärkeää paitsi kotiseututyö, myös käsityöperinteiden ja -elinkeinojen säilyttäminen.

Noormarkun ruukkialueelle vuonna 1939 valmistunut Gullichsenien kotitalo, Villa Mairea, on alkuperäisessä asussaan sisustuksineen ja taidekokoelmineen.

Maire Gullichsen teki elämäntyönsä modernin taiteen parissa. Hän oli galleristi, mesenaatti ja Artekin perustaja. Villa Mairea oli tulosta yhteistyöstä Alvar ja Aino Aallon kanssa.

Noormarkun keskustassa Finbyyn kylässä sijaitseva Kaharin talo siirtyi lahjoituksena vuonna 1955 perustetulle Noormarkun kotiseutuyhdistykselle A. Ahlström Oy:ltä. Tämäkin lahjoitus oli Maire Gullichsenin junailema. Talon arvoesineisiin kuuluu niin sanottu kuninkaanpöytä, jonka ääressä ruokaili vuonna 1806 kuningas Kustaa IV Aadolf.

Mairen päivää voi viettää Noormarkussa monin tavoin: Noormarkun kirkossa luetaan kello 11 päivärukous ja lasketaan kukat haudalle, kello 11-15 nautitaan Noormarkun Klubilla lounasta Mairen tapaan ja Villa Maireassa järjestetään useita opastettuja kierroksia. Kierroksille tulee varata paikat ennakkoon. Kotiseututalo Kahari on avoinna kello 10 alkaen.

Noormarkun kirjastossa on "Kierrätä askartelemalla" -näyttely, taiteilija Anja Karkku-Hohti on tavattavissa hänen työhuoneellaan ja galleria Liisa Ekqvistissä järjestetään lasten taidepiknik ja Mairen päivän iltakutsut.

Päivän ohjelman on suunnitellut Mairen päivän toimikunta. Ohjelma kaikkine yksityiskohtineen löytyy Noormarkun Kotiseutuyhdistyksen sivuilta.

kuva Kuva: Mairea-säätiö/Rauno Träskelin


Hakusana