Etusivu > Uutiset > 2016 > 07 > Hammashoitola kulkee jatkossa matkalaukkukoossa kouluille

Hammashoitola kulkee jatkossa matkalaukkukoossa kouluille

(11.07.2016 08:14 Salla Rajala / päivitetty 11.07.2016 08:14)

Porissa, Ulvilassa ja Merikarvialla hammashoitola tulee jatkossa niille kouluille, joiden lähellä ei ole hammashoitolaa. Tämän mahdollistavat kaksi uutta siirrettävää hammashoitoyksikköä, jotka Porin perusturvakeskuksen suun terveydenhuolto on hankkinut.

Johtava ylihammaslääkäri Paulina Hietasalo kertoo, että pop-up -hammashoitolan voi pystyttää miltei minne tahansa: kouluille, päiväkoteihin, vanhuspalveluiden ja vammaispalveluiden yksiköihin, kauppakeskuksiin, tapahtumiin ja tarvittaessa vaikka kotiin.

– Matkalaukun kokoinen hammashoitokone ja kokoon taittuva potilastuoli mahtuvat hyvin henkilöauton tavaratilaan.

Kuljetustarpeen lisäksi oppilaan poissaoloaika opetuksesta vähenee, eikä tarkastuskaan jännitä, kun se tehdään lapselle ennestään tutussa ympäristössä. Myös tarkastusten tehokkuus lisääntyy, kun oppilaat tulevat tarkastukseen sujuvana virtana.

– Peruuttamattomia ja käyttämättömiä aikoja ei synny, koska uusi oppilas saadaan heti edellisen tarkastuksen valmistettua tilalle.

Liikuteltavassa hammashoitoyksikössä onnistuvat tarkastusten lisäksi hammaskiven poisto
ja ensiapuluonteiset toimenpiteet. Näitä vaativammat toimenpiteet hoidetaan edelleen kiinteissä hammashoitoloissa.

Perusturvajohtaja Terttu Nordman pitää pop-up -hammashoitolakonseptia erinomaisena esimerkkinä tulevaisuuden sote-lähipalvelusta.

– Asukkaat eivät enää jatkossa mene kuntien terveyskeskuksiin, vaan palvelut tuodaan oikeasti ihmistä lähelle.

Pop-up -hammashoitolaan on mahdollista tutustua 15. heinäkuuta SuomiAreenan Pori-pihassa (Valtakatu 11, Pori) Puhtaasti terveyttä -teltalla kello 9–17 välisenä aikana.Hakusana