Etusivu > Uutiset > 2016 > 07 > Kallon kallioilla maisemat kohdillaan

Kallon kallioilla maisemat kohdillaan

(28.07.2016 13:54 Saija Laaksovirta / päivitetty 28.07.2016 14:34)

Kallossa pääsee kokemaan luonnon kauneuden ja myrskysäällä meren pauhun. Mäntyluodossa sijaitsee alue nimeltä Kallo, joka muodostuu kahdesta tien ja maakaistan toisiinsa yhdistävästä kallioluodosta, Mäntykallosta ja Kallosta eli niin sanotusta Kivikallosta.

Tieosuus näiden kallioluotojen välillä saattaa kovalla myrskyllä kokea kovia ja meriveden ollessa erittäin korkealla, voi tie jäädä veden peittoon.

Mantereelta Mäntykalloon johtaa Kallonlahden yli pitkä kapea maantiesilta, jonka vieressä on pieni hiekkainen uimaranta. Mäntykallon eteläpuolella on pieni Kloppa-niminen kalliosaari. Välissä olevassa kapeassa uomassa on kuitenkin uimareille vaarallisia, voimakkaita merivirtauksia.

Kallon upean miljöön lisäksi siellä sijaitsee kiinnostava nähtävyyskohde – lähes 10 metriä korkea kahdeksankulmainen Kallon majakka, joka on rakennettu vuonna 1903. Majakkaan liittyvä puinen rakennus on toiminut muinoin loistonhoitajan eli entisajan majakan hoitajan asuntona.

Ensimmäinen puinen loistokoju eli entisajan majakka rakennettiin Kalloon vuonna 1884. Sen tarkoituksena oli ohjata purjelaivoja Porin silloiseen ulkosatamaan Reposaarelle. Reposaaren puoleisessa rannassa on toinen vuonna 1978 rakennetuista Mäntyluodon aallonmurtajista.

Kallossa Suomen vanhin Purjehdusseura

Suomen vanhin purjehdusseura Segelföreningen i Björneborg, joka perustettiin vuonna 1856, on toiminut Kallossa vuodesta 1945. Majakan vieressä sijaitseva Purjehdusseuran paviljonki on nykyisin myös muidenkin kuin purjehdusseuralaisten käytössä.

Merenkulkuhallitus rakennutti Kallon kallioille vuonna 1967 uuden Mäntyluodon luotsiaseman, joka nykyisin toimii Porin merivartioasemana luotsien muutettua Mäntyluodon satamavirastorakennukseen.

Mäntykallossa on yksi asuinrakennus, joka on yksityisomistuksessa. Tontti ulottuu Uniluodon puoleisessa rannassa rantaviivaan asti.

Merenpuoleisen mäntymetsän jälkeen alkavat takarannan kalliot, joilta voi myrskysäällä ihailla ulkomeren mahtavia aaltoja, tiirailla merilintuja tai aurinkoisina päivinä ottaa aurinkoa.

kuva Kuva: Heli Koskela/Porin kaupunki


Hakusana