Etusivu > Uutiset > 2016 > 07 > Kannojen kasvatus taidetaan Porissa

Kannojen kasvatus taidetaan Porissa

(18.07.2016 14:29 Saija Laaksovirta / päivitetty 18.07.2016 14:29)

Porin kaupungin puistotoimi huolehtii kannojen kasvattamisesta ja yhteistyötä tehdään myös muiden kaupunkien kanssa. Kannojen talvehdittaminen sekä kasvatus on tarkkaa ja pitkäjänteistä työtä.

Erityisesti juurakon säilytys talven ajan vaatii sopivat olosuhteet. Porissa kasvatettuja kannoja lähtee myös muihin kaupunkeihin vuosittain.

Kanna on perinteinen kaupunki-istutuksissa käytettävä kasvi, joka vaatii kuitenkin pitkän kasvatusajan ja juurakon tarkan talvehdittamisen. Yhteistyötä kannan kasvatuksessa on tehty muiden kaupunkien kanssa jo monta vuotta ja Porilla onkin siinä merkittävä rooli. Tilavat kasvihuoneet ja oikeanlaiset olosuhteet kukan kasvulle ja talvehdittamiselle sekä asiantuntevat työntekijät mahdollistavat kannan onnistuneen kasvatuksen.

Porissa upeaa kannaa nähdään perinteisesti kesäisin Raatihuoneenpuistossa, johon on istutettu kyseistä kukkaa lähes 400 kappaletta. Kannoja on saatu ihastella Raatihuoneenpuistossa jo vuodesta 1940 lähtien.

– Porin kaupungin käyttöön kannaa istutetaan vuosittain 600 kappaletta. Suurin osa sijoitetaan Raatihuoneenpuistoon, mutta kannantaimia myydään myös Vihertietokeskuksessa kaupunkilaisillekin, kertoo kasvihuonepuutarhuri Mari Sainio.

Puistotoimi on tehnyt viljelysopimuksen Seinäjoen, Rauman ja Sastamalan kaupunkien kanssa. Seinäjoelle istutusvalmiita kannoja lähtee vuosittain 100 kappaletta. Seinäjoelle kannoja on toimitettu Porista noin neljän vuoden ajan, kun Seinäjoen kaupungin kasvihuoneet poistuivat. Samoin kävi myös Raumalla vuosi sitten ja Raumalle kannoja toimitetaan 140 kappaletta. Porin puistotoimi huolehtii myös Rauman kaupungin kukkaistutuksissa käytettävän mehitähden talvehdittamisesta. Sastamalaan 200 kannaa toimitetaan puolivalmiina, eli esikasvatettuina, mutta isompaan ruukkuun siirtämistä odottavina.

Kannojen juurakot kerätään syksymmällä talteen talvisäilöön niin Porissa kuin muissakin kaupungeissa. Juurakot tuodaan Poriin kasvihuoneisiin talvehtimaan.

– Porin päivän jälkeen kannojen juurakot nostetaan ylös Raatihuoneenpuistosta ja ne kuivatetaan. Helmikuun lopulla alkaa taas kasvatus, kertoo Sainio.

kuva Kuva: Saija Laaksovirta/Porin kaupunki


Hakusana