Etusivu > Uutiset > 2016 > 07 > Linnut pärjäävät kaupungissakin luonnon antimilla

Linnut pärjäävät kaupungissakin luonnon antimilla

(18.07.2016 16:07 Saija Laaksovirta / päivitetty 19.07.2016 08:27)

Lintujen ruokinta on sallittua ihmisten kotipihoilla kohtuullisessa määrin, mutta ei suositeltavaa kesäaikana. Julkisilla paikoilla, kuten puistoissa ja katualueilla lintujen ruokinta on kielletty.

Porin kaupungin terveysvalvonnasta kerrotaan, että lintujen ruokkimisesta annetaan ohjeistuksia ja erityisesti kaupungin puistoalueilla eläinten ruokkiminen on kiellettyä. Vs. terveystarkastaja Joni Mustosen mukaan lintuja koskevia yhteydenottoja tulee terveysvalvontaan jonkin verran.

Siemenet ja leivänmuruset leviävät ikävästi ympäristöön, joten esimerkiksi talvella suositellaan pikkulintujen ruokkimista tarvittaessa talipalloilla. Ruuan tähteet ja leivänmurut houkuttelevat herkästi myös tuhoeläimiä. Ruokkiminen lisää lintujen ulosteen määrää ja saattaa aiheuttaa myös ihmisille terveysriskejä.

Linnut sopeutuvaisia kokeilijoita

Kaupunkiin mahtuu monenmoista lintulajia. Tervapääskyt viihtyvät kerrostalojen kattorakenteissa, lokkeja, ja naakkoja pesii kymmeniä pareja, puluja vielä enemmän. Puistojen linnunpöntöissä viihtyvät tiaiset. Leppälintujakin pesii keskusta-alueella talojen katoilla, joskus jopa mustaleppälintuja, jotka ovat Suomessa vähälukuisia. Kaupunkialueella näkyy lintujen lisäksi myös muun muassa oravia ja rusakoita.

– Linnut ovat hyvin sopeutuvaisia ja asettuvat usein pesimään mahdollisimman lähelle ravintoa. Kaupungissa on vehreitä puistoalueita ja ravintoa tarjolla. Karjarannassakin pesii meriharakka aivan asutusalueen läheisyydessä, toteaa luonnonsuojeluvalvoja Kimmo Nuotio.

Toisinaan linnut pesivät erikoisissakin paikoissa keskellä ihmisvilinää. Nuotion mukaan pääsääntöisesti lintujen pesien annetaan olla paikallaan, mutta jos on mahdollista, että linnut alkavat käyttäytyä aggressiivisesti, pitäisi siihen puuttua ajoissa. Jos linnun pesässä on munia, on sen poistaminen luvanvaraista.

Mahdollisista lintujen ruokintaan liittyvistä asioista voi ilmoittaa kaupungin terveysvalvontaan sähköpostitse terveysvalvonta(at)pori.fi. Loukkaantuneen eläimen nähdessään voi olla yhteydessä eläinsuojeluun.

kuva Kuva: Saija Laaksovirta/Porin kaupunki


Hakusana