Etusivu > Uutiset > 2016 > 07 > Porin kirjastoista saa pian lainata liikuntavälineitä

Porin kirjastoista saa pian lainata liikuntavälineitä

(04.07.2016 14:44 Saija Laaksovirta / päivitetty 06.07.2016 13:38 Oili Alm)

Erilaisten liikuntavälineiden lainaaminen on mahdollista 1.9.2016 alkaen Porin seitsemässä kaupunginkirjastossa.

Lainaaminen on kuntalaisille maksutonta ja suunnitelmissa on asettaa välineille laina-ajaksi yksi viikko pikalainan periaatetta noudattaen. Tarkoituksena on tukea, kannustaa ja motivoida kuntalaisia omatoimiseen liikuntaan ja erityisesti kokeilemaan eri lajeja. Liikuntavälineiden helppo saatavuus edistää myös kuntalaisten terveyttä.

kuva Kuva: Marianne Ståhl

Vapaa-aikaviraston johtaja Kimmo Rinne pitää ideaa hyvänä.

– Jos yksikin kaupunkilainen lisää innostuu liikunnasta tämän myötä, on idea onnistunut.

Porin kaupungin vapaa-aikavirasto hankkii liikuntavälineet Porin seitsemään kirjastoon: keskustan pääkirjastoon, Ahlaisiin, Laviaan, Noormarkkuun, Pihlavaan, Reposaareen ja Sampolaan.

Ajatuksena on tarjota kuntalaisille mahdollisuus kokeilla erilaisia liikuntavälineitä ja tuoda liikuntavälineet myös keskustasta kauempana oleviin kaupunginosiin.

Jos sauvakävely houkuttaa, voi ensin lainata sauvat kirjastosta ja kokeilla lajia ennen omien sauvojen hankkimista. Toisaalta jos kesän juhlissa halutaan pelata porukalla vaikka jalkapalloa, voi pallon hakea lainaan silloinkin. Ideana onkin tarjota kaupunkilaisille mahdollisuus kokeilla erilaisia lajeja helposti.

Kirjastojen tilat ovat erilaisia ja liikuntavälineet vaativat lisätilan järjestämistä. Vapaa-aikaviraston ehdotuksen mukaan liikuntavälinepaketti olisi pitkälti seuraavanlainen:

  • kaksi paria kävelysauvoja teleskooppimekanismilla, jotta sauvojen pituutta voi säätää
  • jalkapallo
  • muutama kahvakuula, 4 kg ja 6 kg
  • käsipainolaukku
  • Selätin-tasapainolauta
  • muutama frisbee frisbeegolfin pelaamiseen
  • Petanque-peli
  • askelmittari


Lainattavissa välineissä käytännöllisyys edellä

Elektroniset laitteet joudutaan rajaamaan välineistöstä pois, sillä esimerkiksi niiden tallentamat tiedot tulisi nollata jokaisen käyttäjän jälkeen. Kirjastojen säilytystilat ovat erilaiset, mutta valtavasti liikuntavälipaketin kokoa tuskin voidaan laajentaa. Lainattavissa liikuntavälineissä on myös tiettyjä rajoitteita, sillä esimerkiksi hyvin painavien liikuntavälineiden siirtely voi olla hankalaa.

Kirjastotoimen apulaisjohtaja Paula Kauppilan mukaan ajatus liikuntavälineiden lainaamisesta kirjastosta on toimiva ja kokeilu kannattava.

– Toimipaikkaverkosto on jo olemassa, joten toiminnan laajentaminen kirjastovälineiden lainaamiseen on pitkälti yksinkertaista. Ainoastaan käytännön järjestelyt vaativat enemmän pohdintaa, kuten tavaroiden palauttamisen järjestäminen ja niiden tarroittaminen.

Kun liikkeelle päästään suunnitellulla aloitussetillä, voidaan liikuntavälineistöä kehittää ja määriäkin mukauttaa käyttäjiltä saadun palautteen perusteella.


Hakusana