Etusivu > Uutiset > 2016 > 07 > #poriuudistuu, Jenni Ahtiainen: Porilla positiivinen tulevaisuus

#poriuudistuu, Jenni Ahtiainen: Porilla positiivinen tulevaisuus

(20.07.2016 11:52 Saija Laaksovirta / päivitetty 20.07.2016 11:52)

Porilainen asuste- ja korusuunnittelija Jenni Ahtiainen muutti vuonna 1995 pois Porista koulutustarjonnan perässä. Helsinki vei taiteilijasielun mennessään, mutta 20 vuoden jälkeen ympyrä alkoi sulkeutua ja Ahtiainen kaivata rauhaa ja kotikaupunkia.

– Olin reissannut ympäriinsä ja aloin kaipaamaan rauhavetoja: nukkumista isän lihapatojen välissä ja suorasanaista kaveriporukkaa, jonka seurassa voi olla juuri sellainen kuin on. Maailma on mahtava paikka, mutta kun vireystasoa pitää alati tarkkailla, alkaa toivoa, että voi vain keskittyä olennaiseen. Olemiseen.

Ahtiainen hankki asunnon Porista maaliskuussa 2016. Nyt hän asuu Porissa joka toinen viikko.

– Mut on kasvatettu Porissa puolipaneeleiden ja vinyylilevyjen välissä. Kiitos isäni, musiikillinen ravinto on olennainen osa ravintoympyrääni. Myös monelle ulkopaikkakuntalaiselle Pori näyttäytyy musiikillisena kohtuna, josta syntyy hienoja bändejä ja artisteja. Niiden lisäksi Porilaisissa itää aito tekemisen meininki ja periksiantamattomuus.

Kuten jokaisessa pienemmässä kaupungissa Porissakin tiedetään Ahtiaisen mukaan enemmän naapurin asioista kuin omista – sillä erotuksella, että Porissa ei useinkaan puhuta selän takana pahaa, vaan Porissa puhutaan asioista.

– Ja mikä kauneinta, porilainen sanoo myös suoraan päin naamaa. Hyvässä ja pahassa. Poriin on turha tulla paukuttelemaan henkseleitä.

Porilaiset pitävät yhtä

Jenni Ahtiainen uskoo Poriin ja porilaisiin. Hänen mukaansa Porissa ihmiset uskovat itseensä tai viimeistään rehellistä kaveriaan ja ottavat riskejä saadakseen mitä haluavat. Hän näkee porilaisilla positiivisen tulevaisuuden, missä tahansa tekemisessä. Mutta millainen voisi olla Jenni Ahtiaisen Pori-tarina videon muodossa?

– Jos tekisin Porista videon, kuvaisin sen kantamalla vartalooni sidottua kameraa kuin Prodigy-yhtyeen Smack My Bitch Up -biisissä ja soittaisin musiikkia, jota itse kuuntelen luureista kävellessäni. Video käsittäisi kaikki vuoden- ja vuorokauden ajat. Se on itseironinen kuvaus porilaisesta vapaapäivästä. Musiikki olisi vain porilaisten musantekijöiden, bändien ja orkestereiden musiikkia.

Ahtiainen haluaisi suunnitella porilaisille myös oman korun karhun luusta.

– Se kuvastaisi porilaisten vahvuutta ja itsenäisyyttä, mutta myös kollektiivista yhteenkuuluvuuden tunnetta.

Porilainen ei välttämättä moikkaa porilaiselle Porissa, mutta Porin ulkopuolella jopa toisilleen tuntemattomat porilaiset pitävät aina yhtä. Moni ulkopaikkakuntalainen luulee porilaisen vitsailevan, kun tämä sanoo suoraan, kuten asia on. Porilaiset vitsit kun tuntuvat usein olevan suurelta osin totta.

Jaa oma Pori-tarinasi aihetunnistetta #poriuudistuu käyttäen! Palkitsemme parhaita tarinoita kampanjan myötä.

kuva Kuva: Marleena Lammikko


Hakusana