Etusivu > Uutiset > 2016 > 07 > Selkämeren kansallispuiston saaret veneilijöiden suosiossa

Selkämeren kansallispuiston saaret veneilijöiden suosiossa

(19.07.2016 11:36 Saija Laaksovirta / päivitetty 19.07.2016 13:09)

Iso-Enskeri, Seliskeri ja Munakari ovat veneilijöiden suosimia retkeilysaaria. Porin seudulla kansallispuisto ulottuu Luvialta Merikarvialle ja sijoittuu pääosin ulkosaaristoon.

Iso-Enskerin retkeilysaari kuuluu puoliksi Selkämeren kansallispuistoon. Se sijaitsee Gummandooraan saariston Natura-alueella, noin seitsemän kilometriä Reposaaresta pohjoiseen. Saarella on retkisatama (satamanumero 1372) ja 1,3 kilometrin mittainen luontopolku, opastustaulu, nuotiopaikka, käymälä ja keittokatos. Myös uintimahdollisuudet ovat hyvät ja luonto monipuolinen.

Lähestyminen Iso-Enskeriin tapahtuu väylältä länteen saaren eteläpään laituriin, jossa kiinnitys tapahtuu laituriin ja poijuun. Pienillä veneillä myös kylkikiinnitys on mahdollinen. Väyläsyvyys laituriin on 2 metriä.

Marjastusretkelle Seliskeriin

Seliskeri sijaitsee Ahlaisten saaristossa Iso-Enskerin retkeilysaaren koillispuolella. Veneretkellä voi rentoutua nuotion äärellä tai lähteä vaikka marjastamaan. Saarella on kaksi laituria ja katettua nuotiopaikkaa sekä käymälä.

Saaren yleisilme on mäntyinen ja moreenikivikoiden muokkaama. Kenttäkerroksessa on paljon esimerkiksi mustikkaa ja marjastukselle on hyvät edellytykset. Retkisatamaan saavutaan väylältä pohjoiseen. Kiinnittyminen tapahtuu laituriin sekä poijuun, mutta pienillä veneillä myös kylkikiinnitys on mahdollinen.

Munakari kalastajien suosiossa

Munakari on saarikolmikon pohjoisin ja kalastajien suosiossa ollut saari. Loppukesästä 2014 saarelle avattiin Munakarin päivätupa, joka perustettiin 1970-luvulta peräisin olevaan kalamajaan. Kalamajat olivat väliaikaisia kausiasumuksia, joita kalastajat rakensivat saaristoon ja käyttivät yöpymiseen kalastusmatkoillaan.

Munakarin kalamajan länsipuolella on hyvä laituri, johon johtaa 1,2 metrin väylä saaren itäpuolen etelä-pohjoissuuntaiselta rannikkoväylältä. Päivätuvassa on kamiina ja saarella on huussi. Munakarissa ei ole puuhuoltoa.

Muista osallistua #yyterirullaus-kampanjaan - anna oma rullausnäytteesi ja jaa se #yyterirullaus ja #poriuudistuu-aihetunnisteita käyttäen!

Tietoa retkeilysaarista löytyy lisää VisitYyterin sivuilta.

Osoitteessa selkameri.fi on kuvia ja tietoa Selkämeren kansallipuiston alueista virtuaalioppaan muodossa.

kuva Kuva: Kalle Aaltonen


Hakusana