Etusivu > Uutiset > 2016 > 07 > Yyterin kallioperä luonnon monimuotoisuuden perustana

Yyterin kallioperä luonnon monimuotoisuuden perustana

(14.07.2016 14:41 Saija Laaksovirta / päivitetty 14.07.2016 14:41)

Yyterin alueen kallioperä koostuu Satakunnalle tyypillisestä noin 1,3 miljardin eli 1300 miljoonan vuoden ikäisestä jotunilaisesta hiekkakivestä.

Luonnon monimuotoisuuden perustan luo alueen geologia eli maantieteelliset tekijät. Kallio- ja maaperä yhdessä määräävät alueen kasvillisuuden ja eläimistön

Yyterin alueen kallioperä koostuu Satakunnalle tyypillisestä noin 1,3 miljardin eli 1300 miljoonan vuoden ikäisestä jotunilaisesta hiekkakivestä.

Jotuninen hiekkakivi on iältään 1540–1270 miljoonaa vuotta vanhaa. Lajiltaan se on sedimentti- eli kerroskivilaji. Irtonainen hiekka kerrostui aikanaan veteen ja tiivistyi näin kiveksi paineen ja lämmön vaikutuksesta. Koostumukseltaan se on haurasta, kerroksellista ja helposti lohkeilevaa.

Yyterin kallioperää peittää nuorempi, vajaat 10 000 vuotta vanha maaperä, joka on syntynyt viimeisen jääkauden aikana ja sen jälkeen. Maaperän maalajit ovat pääasiassa moreenia ja hiekkaa.

Jääkausi muovasi maisemaa

Yyterin hiekka on peräisin viime jääkauden sulamisvaiheesta syntyneestä Pori-Säkylä-Virttaankankaan harjujaksosta, joka kulkee Yyterinniemen halki ja laskee Selkämereen Yyterin santojen kohdalla. Meri ja tuulet kuljettavat hiekkaa rannalle, jolloin tuulet ja kasvit sitovat sitä ja dyynit muodostuvat. Harjujen aines on peräisin Satakunnan hiekkakivestä. Harju on sulavan jäätikön sisällä virranneen joen pohjaan syntynyt kerrostumamuoto.

Noin kolme kilometriä paksu jäätikkö painoi maankamaraa alaspäin jopa 800 metriä aikanaan. Jään lähdettyä lommolla oleva maankuori palautuu vähitellen, mutta maan kohoaminen on hyvin hidasta – Porin alueella noin 6 mm vuodessa. Uutta maata paljastuu merestä hiljalleen.

kuva Kuva: Kalle Aaltonen


Hakusana