Etusivu > Uutiset > 2016 > 07 > Yyteri osana Selkämeren kansallispuistoa

Yyteri osana Selkämeren kansallispuistoa

(12.07.2016 16:01 Saija Laaksovirta / päivitetty 12.07.2016 16:14)

Porin seudulla kansallispuisto ulottuu Luvialta Merikarvialle ja sijoittuu pääosin ulkosaaristoon.

Vuonna 2011 perustettu Selkämeren kansallispuisto käsittää noin 160 kilometriä Satakunnan ja Varsinais-Suomen rannikkoa. Se ulottuu etelä-pohjoissuunnassa yhteensä noin 150 kilometrin matkalla kahdeksan kunnan alueelle Kustavista Merikarvialle. Selkämeren kansallispuiston pinta-alasta 98 % on vettä, joten puisto tarjoaakin aavat maisemat useamman päivän mittaisille vesiretkille.

Natura 2000 -verkosto luontoa turvaamassa

Luontodirektiivissä määriteltyjen luontotyyppien ja lajien elinympäristöjä turvaa Natura 2000 -verkosto. Tällaisia turvattavia luontotyyppejä on Euroopassa noin 200 ja lajeja noin 700. Verkoston avulla Euroopan unioni pyrkii pysäyttämään luonnon monimuotoisuuden vähenemisen alueellaan.

Porin rannikon Natura 2000 -alueista suurimmat ja arvokkaimmat ovat Yyterinniemen lounaispuolella sijaitseva Preiviikinlahti (5 552 ha) sekä Yyterinniemen koillispuolella sijaitseva Kokemäenjoen suisto (2 885 ha ).

Porissa Preiviikinlahti kuuluu Natura 2000 -verkostoon ja Natura-alue kattaa koko laajan ja matalan merenlahden ja se on erittäin merkittävä alue sekä luontoarvoiltaan että virkistyskäytön kannalta. Valtion omistamat alueet Preiviikinlahden Natura-alueella kuuluvat myös Selkämeren kansallispuistoon.

Natura-alue käsittää myös muun muassa Yyterin sannat ja lietteet sekä Herrainpäivien niemen. Alueella esiintyy monia harvinaisia dyyniluontoon ja maankohoamisrannan kehitykseen liittyviä luontotyyppejä ja se on maamme tärkeimpiä linnustonsuojelualueita.

Hyvä tietää:

  • Luontotyyppien suojelemiseksi kaikenlaista liikkumista Yyterissä ohjataan, vaikka varsinaisia liikkumiskieltoja ei dyynialueella ole.
  • Luonnon monimuotoisuutta ei turvata yksinomaan luonnonsuojelualueilla ja perinteisellä luonnonsuojelulla.
  • Monimuotoisuudella ei tarkoiteta vain uhanalaisia tai harvinaisia lajeja.
  • Monimuotoisuuden ylläpitämisessä tärkeää on myös, että yleisetkin lajit menestyvät niille tyypillisissä elinympäristöissä.


Muista myös #yyterirullaus-haastekampanja!

kuva Suola-arhot sitovat hiekkaa ja edesauttavat dyynien kasvua. Kuva: Heli Nukki


Hakusana