Etusivu > Uutiset > 2016 > 08 > Kaupunkisuunnittelupäällikkö Mäkelä eläkkeelle: Pori tarvitsee yhteisen suunnan myös tulevaan

Kaupunkisuunnittelupäällikkö Mäkelä eläkkeelle: Pori tarvitsee yhteisen suunnan myös tulevaan

(12.08.2016 12:38 Saija Laaksovirta / päivitetty 12.08.2016 12:38)

Olavi Mäkelän yli 30 vuoden työura kaupunkisuunnittelupäällikön tehtävässä on pitänyt sisällään monia yleiskaavakierroksia, noin 600 asemakaavan voimaan saattamista sekä antoisia hetkiä työn ja työtovereiden parissa. Viimeinen työpäivä hänellä on perjantaina 12. elokuuta.

Syntyperäinen porilainen on saanut olla mukana monelta osin kotikaupunkinsa kaavoituksessa ja kaupunkikuvan rakentamisessa. Jo 70-luvulta lähtien Mäkelä on toiminut asemakaavojen ja yleiskaavatoiminnan tehtävissä. Kaupunkisuunnittelupäällikön virassa hän on vaikuttanut 80-luvun puolivälistä lähtien tähän päivään asti.

Sinnikkyyttä vaativa suunnittelutyö ei ole itsessään Mäkelän mukaan juurikaan matkan varrella muuttunut, mutta työvälineet ja -tavat sitäkin enemmän. Työn lopputulos on kuitenkin yhä kuvallista ja mallinnus sekä kuvankäsittely arkipäivää.

– Ennen piirrettiin, kirjoitettiin ja tussattiin kaavoja käsin. Kaava-asiakirjojakin väritettiin vesivärein. Työtä tehtiin konkreettisesti käsityönä. Nykyään digimaailmassa muutokset ovat nopeita, tehtävät eriytyneet ja työvälineet muuttuneet. Tiedon määrä on kasvanut ja sen hankinta muuttunut. Vuorovaikutus on myös entistä isommassa roolissa.

kuva Kuva: Saija Laaksovirta/Porin kaupunki

Kaikki lähtee kaavoituksesta

Työn monipuolisuus, vaiherikkaus ja tulevaisuuteen tähtäävyys tekevät työstä mielekästä. Yleispiirteistä suunnittelua ja strategisia linjauksia tulevaan, yksittäisten kohteiden asemakaavoitusta ja tarkempaa tarkastelua sekä käytännön toteutus rakennustyömaineen kuuluvat prosessiin. Kaupunkisuunnittelu on mukana matkassa aina alusta loppuun asti. Oman työn tulokset näyttäytyvät kaupungissa ja Mäkelä kokeekin työn palkitsevana.

– Yleiskaavakierroksia on käyty ja uusittu yli 40 vuoden aikana useita. Niiden lainvoimaisiksi saattaminen voi kestää vuositolkulla ja kun lainvoimaisuus saadaan, on se tietenkin palkitsevaa. Työurani aikana on saatettu voimaan noin 600 asemakaavaa ja kaavoitusalue laajeneekin Porissa jatkuvasti, kun asemakaavoja uudistetaan.

Porin Promenadista saa olla ylpeä

Promenadi-Porin suunnitelman toteuttamisesta Mäkelä on hyvin mielissään. Linja Puuvillasta kävelykadun kautta aina matkakeskukselle ja SAMKin uudelle kampukselle voimistuu. Alueen muotoutuminen on strategisestikin merkittävää kun rinnalle saatiin vielä Porin Kansallinen kaupunkipuisto -kokonaisuus. Kehityksestä voi olla vain ylpeä. Suunnitelmasta on tullut kiitosta ja se näyttää kaupunkikehitykselle suuntaa.

–Kotikaupungin kehittäminen on ollut mukavaa. Olen tehnyt parhaani ja erilaisten ihmisten kanssa työskentely on ollut antoisaa. Kaupungin kaavoista on tehty hyvin vähän valituksia, mikä kertoo hyvästä vuorovaikutuksesta ja onnistuneesta työstä, jatkaa Mäkelä.

Meri-Porin ja Yyterinniemen alueen Mäkelä nostaisi uuteen arvoon. Alueella on paljon hyödyntämättömiä, mutta sitäkin upeampia mahdollisuuksia.

Mäkelä jää eläkkeelle hyvillä mielin.

– Kaupungin kaavoitusasioita tulee varmasti myös jatkossa seurailtua ja kiinteistöjen parissa touhuiltua. Nyt aion kuitenkin keskittyä talon ja puutarhan laittoon, harrastuksiin sekä viettämään aikaa perheen kanssa.

– Kiitos yhteistyöstä kaikille, joiden kanssa olen saanut työskennellä!


Hakusana