Etusivu > Uutiset > 2016 > 08 > Lomautusten vaikutukset näkyvät porilaisten palveluissa

Lomautusten vaikutukset näkyvät porilaisten palveluissa

(25.08.2016 16:52 Salla Rajala / päivitetty 26.08.2016 10:53 Saija Laaksovirta)

Porin kaupungin yksityiskohtaiset lomautussuunnitelmat ovat valmistuneet. Lomautusten taloudellisten vaikutusten arvioidaan olevan noin 4,7 miljoonaa euroa.

Talkoovapaan on valinnut 916 henkilöä. Lomautetuksi tulee 2153 henkilöä. Lomautusten pääasiallinen kesto on kolme viikkoa.

Lomautusten ulkopuolelle on rajattu kaupunginhallituksen 25. heinäkuuta sekä kaupunginjohtajan 19. elokuuta tekemällä päätöksellä muun muassa Porin perusturvakeskuksen, sivistyskeskuksen ja Satakunnan pelastuslaitoksen haavoittuvinten toimintojen henkilöstöä.

Lomautukset vaikuttavat palvelutasoon ja -tuotantoon loka-joulukuussa. Kaupunki ei kuitenkaan pysähdy.

Kouluissa, kansalaisopistossa ja Palmgren-konservatoriossa oppilaiden itsenäinen työskentely lisääntyy, opetusryhmiä yhdistellään ja päiviä käytetään teemaopiskeluun. Oppilaiden turvallisuus ja valvonta huolehditaan asianmukaisesti kaikkina lomautuspäivinä. Varhaiskasvatuksen hallinnolliset päätökset voivat viivästyä. Päiväkodeissa lomautusajankohdat määritellään siten, että ne voidaan toteuttaa ryhmäsäädöksiä rikkomatta. Erityisopetus ja erityisopetusryhmät ovat lomautusten ulkopuolella.

Lähikirjastot sulkevat ovensa porrastetusti kahdeksi viikoksi ja pääkirjaston aukioloaikoja ja palveluita supistetaan. Pori Sinfoniettan konsertit pyritään pitämään suunnitellusti. Satakunnan Museon näyttelyt ovat suljettuina 7. marraskuuta–31. joulukuuta ja taidemuseotoiminta 25.–31.lokakuuta sekä 16.–29. joulukuuta, mutta Luontotalo Arkki ja Rosenlew-museo ovat avoinna normaalisti. Myös Kulttuuritalo ja Porin taidekoulu toimivat lähes normaalisti.

Liikuntatapahtumiin tulee vähäisiä muutoksia, mutta keskustan uimahalli on suljettuna 7.-27. joulukuuta ja Meri-Porin uimahalli 4.-24. lokakuuta. Porin ja Noormarkun urheilutalot, Karhuhalli, jäähallit ja maauimala ovat toiminnassa normaalisti. Ohjattu liikuntatoiminta toteutuu suunniteltua suppeampana ja Ison tekojään toimintaa myöhästetään. Nuorisotilat ovat suljettuna kukin vuorollaan yhteensä kolme viikkoa.

Vanhusten kotihoito sekä ympärivuorokautinen hoito palvelukodeissa ja pitkäaikaishoidon osastoilla jatkuu normaalisti, samoin kotiutus- ja yöpartiotoiminta. Lastensuojelu, aikuissosiaalityön etuuskäsittely ja kuntouttava työtoiminta turvataan. Lääkäreiden ja sairaanhoitajien sekä hammaslääkärien ja -hoitajien vastaanotot toimivat, mutta tiivistetyllä palveluverkolla. Sairaalapalveluiden osastot toimivat normaalisti, mutta erityisasiantuntijoiden palvelua supistetaan. Poliklinikan ja apuvälinejakelun toimintaa kavennetaan, samoin hoitotarvikejakelua ja kuntoutuspalvelua.

Liikenneväylien kunnossapidosta ja hoidosta huolehditaan. Porin veden peruspalvelut, Satakunnan pelastuslaitoksen ja maaseututoimen lakisääteiset tehtävät hoidetaan normaalisti.

Siivoustaajuuksiin tehdään muutoksia ja resurssit kohdistetaan hygienian kannalta oleellisimpiin tehtäviin. Aterioiden palvelutuotannossa käytetään kertakäyttöastioita ja ruokalistoja muutetaan ravintosisällöt kuitenkin huomioiden. Välipalamyyntiä karsitaan, ja ylimääräisiä tarjoilutilauksia rajoitetaan.

Kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen toteaa lomautuspäätöksen olevan ikävä, mutta talouden nykytilanteessa välttämätön.

- Nyt on vain mentävä päämäärätietoisesti eteenpäin. Uskon, että prosessista voidaan oppia ja sen myötä löytää uusia kestäviä toimintatapoja, jotka vievät meitä kohti uutta ja toiminnoiltaan parempaa Poria.

Porin kaupunginhallitus saa lomautussuunnitelmat tiedokseen 29. elokuuta. Lomautusten täytäntöönpanosta vastaavat virastopäälliköt.Hakusana