Etusivu > Uutiset > 2016 > 08 > Reposaari on Vuoden kaupunginosa

Reposaari on Vuoden kaupunginosa

(05.08.2016 14:47 Saija Laaksovirta / päivitetty 05.08.2016 15:04)

Suomen Kotiseutuliitto on valinnut Porin Reposaaren Vuoden kaupunginosaksi. Valinta tehtiin peräti 162 ehdotuksen joukosta. Vuoden kaupunginosa julkistettiin perjantaina 5. elokuuta Kotiseutuliiton vuosikokouksessa Kajaanin Valtakunnallisten kotiseutupäivien yhteydessä Kaukametsän kongressi- ja kulttuurikeskuksessa.

Reposaariyhdistyksen jäsenet ovat tienneet valinnasta jo hetken aikaa, mutta nyt iloa saa vihdoin jakaa julkisuuteen asti kun Vuoden kaupunginosa -kunniakirja on vastaanotettu. Reposaariyhdistyksen puheenjohtaja Marjaana Holm iloitsee tunnustuksesta ja pitää sitä Reposaarelle erittäin merkittävänä.

- On upeaa, että Reposaari on huomattu muuallakin. Kaikki kova vuosikausien työ on nyt pystytty kertomaan ja välittämään isommallekin yleisölle. Tunnustus lisää varmasti alueen kiinnostusta. Uusia asukkaita, erityisesti lapsiperheitä, toivomme Reposaareen lisää.

Reposaaressa tehdään asioita yhdessä ja hyvässä hengessä. Uudet ideat otetaan avoimin mielin vastaan ja uusia tapahtumia pyritään ideoimaan vuosittain.

- Kaikille ideoille on tilaa ja jokainen saa häärätä vapaasti!

Holm toivottaakin kaikki tervetulleiksi vierailemaan Reposaareen. Uusia asukkaita otetaan avosylin vastaan ja alueen hyvistä palveluista halutaan pitää kiinni jatkossakin.

kuva Kuva: Tauno Östervik

Reposaari (ruotsiksi Räfsö) on Porin 71. kaupunginosa. Se sijaitsee ikivanhan merenkulkureitin varrella Meri-Porissa, Kokemäenjoen suistossa 32 kilometriä Porin keskustasta luoteeseen. Noin tuhannen asukkaan merihenkinen puutalokaupunginosa tunnetaan myös lempinimellä Räpsöö.

Omaleimainen paikka esittäytyy vierailleen ystävällisenä ja kiehtovana pienoiskaupunkina. Pituutta saarella on noin kolme kilometriä ja leveyttä puoli kilometriä. Se tarjoaa uljaita merinäkymiä, maalauksellisia kaupunkimaisemia ja monia kiinnostavia yksityiskohtia.

Reposaaren valintaan vuoden kaupunginosaksi vaikutti ennen kaikkea yhteishenki ja rakkaus kotiseutuun.

– Reposaaren asukkaat ovat kotiseuturakkaita sekä juuristaan ja asuinpaikastaan positiivisesti ylpeitä ja yhteishenki on erinomainen, toteaa valintaraadin puheenjohtaja, Kotiseutuliiton valtuuston varapuheenjohtaja Tuula Salo.

Yhteisöllisyydestä huolehtiminen on erittäin voimakasta asukkaiden keskuudessa, mikä lisää asukkaiden turvallisuuden tunnetta − ketään ei jätetä yksin.

− Yhteisöllisyys näkyy muun muassa siinä, että kaikki uudet asukkaat käydään toivottamassa tervetulleiksi ja heitä informoidaan kaupunginosan harrastusmahdollisuuksista sekä siinä, että joulun aikaan esitetään laulutervehdys vanhimpien asukkaiden kotiovella ja kaupunginosan vastasyntyneille annetaan "Reposaari hyvällä tuulella" -vaatelahja, Salo kertoo.

Kaupunginosassa toimivat yhdistykset ja yritykset ovat yhdistäneet voimansa ja pystyvät tarjoamaan asukkaille harrastusmahdollisuuksia, mutta vaikuttavat myös aktiivisesti oman alueensa kehittämiseen sekä kunnallispoliitikkojen kautta että pitämällä yhteyttä kaupungin virastoihin.

Reposaaren kaupunginosalle on leimallista monimuotoinen yhdessä tekeminen ja yhteiset tapahtumat liikunnasta kulttuuriin, kuten erilaiset kurssit ja kerhot, kesäteatteritoiminta sekä Tour de Räpsöö, Reposaaren ympäripyöräily naisille teemalla hauskat hatut. Tiistaisin kokoontuva 30−50 miehen "Reposaaren Rantaparlamentti" on kerännyt suuren määrän vanhoja valokuvia, karttoja ja tarinoita saaren historiasta.

kuva Kuva: Reijo Haukia


Ennätysmäärä ehdokkaita

Suomen Kotiseutuliiton Vuoden kaupunginosa -kilpailussa etsitään viihtyisää, perinteitään vaalivaa kaupunginosaa, jossa on monipuolista, uudentyyppistäkin yhteisöllistä toimintaa ja hyvä asua. Kaupunginosien aktiivisuus ja kansalaistoiminta – erityisesti ihmisten, yhdistysten, yritysten ja kaupungin aktiivinen yhteistyö – rakentavat osaltaan viihtyvyyttä ja turvallisuutta.

Vuoden kaupunginosaksi saapui ennätykselliset 162 ehdotusta. Urbaania kaupunkisykettä, elävää kaupunkikulttuuria ja aktiivisia asukkaita löytyi ehdotusten mukaan 60 kaupunginosasta eri puolilta Suomea. Ehdotuksia saatiin pääasiassa suoraan paikallisilta asukkailta, jotka ovat paitsi aktiivisia myös kotiseuturakkaita ihmisiä sekä arvostavat kotikulmiaan ja haluavat tuoda alueen muidenkin tietoisuuteen.

Suomen Kotiseutuliitto on valinnut Vuoden kaupunginosan vuodesta 2001 lähtien. Kilpailussa on palkittu kaupunginosia eri puolilta Suomea: Tampereelta, Turusta, Vaasasta, Somerolta, Helsingistä, Lahdesta, Kajaanista, Oulusta, Jyväskylästä ja Varkaudesta. Vuonna 2015 Vuoden kaupunginosaksi nimettiin Vantaan Hakunila, jonka yhteisöllisyys ja runsas kulttuuritarjonta sekä eri ryhmien välillä olleiden ristiriitojen sovitteleminen yhteisin voimin nostivat kaupunginosien kärkeen.


Hakusana