Etusivu > Uutiset > 2016 > 08 > Uusi näyttely avautuu: lukemisen ja kirjoittamisen jäljet esillä

Uusi näyttely avautuu: lukemisen ja kirjoittamisen jäljet esillä

(18.08.2016 09:36 Saija Laaksovirta / päivitetty 18.08.2016 09:36)

Satakunnan Museon Kamarissa 19.8. – 6.11.2016 esillä oleva Kirjain kerrallaan – lukemisen ja kirjoittamisen jäljet -näyttely kertoo luku- ja kirjoitustaidon tulosta Suomeen.

Näyttely käsittelee aihetta laajasti materiaalisen kulttuurin, erityisesti arkeologisen esineistön avulla ja tuo esiin uusinta tutkimusta suomalaisten kirjallistumisesta.

Näyttelyn kuvaama ajanjakso painottuu keskiaikaan ja uuden ajan alkuun, mutta sisältää jatkumoita 1800-luvulle saakka. Nimestään huolimatta näyttely ei esittele kirjoja tai asiakirjoja, vaan niiden syntymiseen liittyviä tapoja ja välineitä. Toisaalta esillä on runsaasti muistiinpanojen tekemiseen liittyvää historiaa.

Luku- ja kirjoitustaidon juuret

Keskiajalla ja pitkään sen jälkeenkin luku- ja kirjoitustaitoinen osa kansasta erottui selkeästi tavallisesta kansasta. Kirkon järjestämä kansanopetus kiertokouluineen ja kansakoululaitoksen perustaminen 1800-luvun loppupuolella saivat lopulta kansan lukemaan ja kirjoittamaan.

Kirjain kerrallaan -näyttely kertoo varhaisen sivistyneistön kirjallisesta kulttuurista, mutta pohtii ennen kaikkea sitä, missä kaikissa yhteyksissä kirjoitus, muistiinpanot ja merkinnät ovat arjessa esiintyneet. Näyttely on kertomus sivistyskehityksestä, jota läpileikkaa kirkollinen kulttuuri, kielet, tavat ja kansainväliset virtaukset.

Muistiinpanot ja väliaikaiset merkinnät ovat jättäneet häviävästä luonteestaan huolimatta paljon jälkiä. Mehiläisvahataulut ja kirjoituspuikot ovat varhaisimpia edeltäjiä rihvelitauluille ja kivipuikoille, paperilehtiöille ja kynille – ja lopulta tablettitietokoneille ja näppäilypuikoille.

kuva Kuva: Riikka Soininen
Poikkeuksellisia löytöjä

Kirjain kerrallaan -näyttelyn esineistö on runsaudessaan poikkeuksellinen ja näkökulmaltaan tuore. Turun arkeologisilta kaivauksilta tehdyt löydöt sekä muista suomalaisista kokoelmista lainattu materiaali luo kattavan näkymän kirjallistumisen historian vaiheisiin. Esillä on myös muutamia satakuntalaisia ja Satakunnan Museon kokoelmien esineitä.

Kirjansivujen pergamenttia tai paperia ei vitriineissä juuri nähdä. Sen sijaan kirjansoljet ja -helat ovat esillä laajasti. Omistusmerkkinä toimineet puumerkit, joita löytyy esineistä, rakennuksista ja kirjojen marginaaleista kertovat omaa tarinaansa tekijästä, ajankohdasta ja käytetystä kielestä.

Kirjain kerrallaan -näyttely on ollut aikaisemmin esillä Turussa Historian ja nykytaiteen museo Aboa Vetus & Ars Novassa ja näyttely on myös museon tuotantoa. Näyttelyn ytimessä on Harjavallasta kotoisin olevan Turun yliopiston FT, dosentti ja yliopistonlehtori Janne Harjulan arkeologinen tutkimustyö aiheen parissa. Näyttelyn piirroskuvitus on Riikka Soinisen käsialaa.

Näyttelyn esineet tulevat seuraavista kokoelmista: Helsingin kaupunginmuseo, Naantalin museo, Satakunnan Museo, Suomen kansalliskirjasto, Suomen kansallismuseo ja Turun museokeskus.

Hakusana