Etusivu > Uutiset > 2016 > 08 > Yyterin alueen asukkaat viihtyvät luonnon helmassa

Yyterin alueen asukkaat viihtyvät luonnon helmassa

(26.08.2016 14:57 Saija Laaksovirta / päivitetty 26.08.2016 15:38)

Millaista on asua Yyterissä ympäri vuoden? Kävimme tapaamassa Yyterin alueen asukkaita Kaanaassa, josta matkaa Yyterin rannalle kertyy alle kilometri.

"Jos joskus Poriin, niin Yyteriin"

Forsten-Leinon perheeseen kuuluvat äiti Paula, isä Matti, lapset Linnea 8 vuotta ja Leo 6 vuotta sekä Selma-koira. Yyterin alueella he ovat asuneet vuodesta 2010. Perheen äiti on opintovapaalla, mutta työskentelee viestintäsuunnittelijana Hätäkeskuslaitoksessa, isä taas toimii kotoa käsin it-managerina.

Perhe muutti kuusi vuotta sitten Maskusta Yyteriin. Vanhempien sukujuuret ovat Ahlaisissa ja tukiverkostot ovat täällä lähempänä. Luonto ja merenläheisyys houkuttivat.

– Aikanaan mietin, että jos joskus muutan Poriin, niin Yyteri on ainut vaihtoehto. Erityisesti luonto tekee alueesta niin upean, kertoo Paula Forsten-Leino.

Yyterin luonto, Reposaari, lenkkipolut ja harrastusmahdollisuudet ovat perheelle tärkeitä. Asuinalueella on myös paljon kavereita lapsille ja ympäristö turvallinen.

Kaupunkiin ajaa vain noin 20 minuuttia ja Yyteristäkin löytyy palveluja. Lähikauppa on hyvin auki, on ravintoloita, kylpylähotelli ja koiraranta. Myös kirjastoauto pyörähtää lähettyvillä. Yhtenäiskoulu toimii neljän kilometrin päässä Pihlavassa, jossa on myös muun muassa kirjasto, uimahalli sekä hammashoitola. Linja-autoyhteydet ovat hyvät myös Yyteristä keskustaan.

kuva Kuva: Saija Laaksovirta/Porin kaupunki

Talviaika erilaista

Kesä on asukkaidenkin mielestä Yyterissä hienointa aikaa. On tapahtumia, voi viettää paljon aikaa rannalla ja kuulla eri kieliä turistien keskellä.

Kesäaika ei juuri vaikuta perheen arkeen – heistä on mukavaa, kun Yyterissä riittää väkeä. Talviaikaan on toki erilaista ja rauhallisempaa, mutta silloin Yyterissä on hyvät mahdollisuudet hiihtämiseen, luisteluun, pulkkailuun sekä avantouintiinkin.

– Olisi hyvä saada turisteja Yyteriin talvellakin, sillä tekemistä kyllä riittää ja turisteista hyötyvät myös asukkaat, pohtivat vanhemmat yhdessä.

Yyterin kehittämisestä perheessä ollaan yhtä mieltä. Yyteri kaipaa ilmeen kohotusta ja perusasioiden kunnostamista. Opasteet ja sisääntulo vaativat virkistystä ja rannalla ei ole riittävästi vessoja. Myös nuotiopaikkoja voisi alueelle rakentaa lisää ja kunnollisen valaistun kuntoradan.

– Yyteri on Porissa niin ainutlaatuinen paikka, että siihen tarvitaan panostusta, toteaa isä Matti.

Yyterin tulevaisuuden perhe kokee valoisana. Uusia tontteja on kaavoitettu alueelle ja asukasmäärä lisääntyy. Perhe suositteleekin Yyteriä asuinalueena kaikille luonnossa viihtyville.

Perheen äiti Paula on yksi Yyterin alueen asukasyhdistyksen perustajajäsenistä. Yhdistyksen voimin järjestetään paljon tapahtumia ja toteutetaan asukkaiden kehitysideoita.

Yyterin arvokkuutta ymmärretään nyt paremmin

Ovensa meille avasivat myös Anita Nyman-Seppänen sekä Jorma Seppänen. Jorma on asunut Yyterissä jo 63 vuotta, Anita sen sijaan 28 vuotta. Heidän mukaansa alueen asukkaissa ei ole kovin suurta vaihtuvuutta, toki ikääntyneitä on paljon ja lapsiperheiden määrä nyt kasvussa. Asuinalueella tontit ovat isoja ja väljiä sekä alue rauhallinen. Ulkoilumahdollisuudet ovat hyvät ja sieneen sekä mustikkametsään pääsee kotipihasta.

– Liikunnasta pitävälle Yyterissä riittää toimintaa. Kevät ja kesä ovat usein aurinkoisia ja täällä sataakin harvoin, toteaa Anita Nyman-Seppänen.

Anitan mukaan Yyteriä arvostetaan nyt enemmän kuin aiemmin. Roskaamista alueella esiintyy kuitenkin yhä.

– Yyteristä sopii kaikkien nauttia, kunhan ei tärvele luontoa!

Myös tämä pariskunta kokee Yyterin kesän mukavaksi ja turistit tervetulleiksi. Leirintäalueen toimintaa he kehuvat myös siistiksi. Wc-tilojen puute rannalla sekä opasteiden parantaminen nousevat esiin heidänkin puheistaan. Huolissaan hän on myös lankonkien kunnossapidosta ja kuntorata hotellin lähistöllä kaipaisi kunnostusta.

Anita muistuttaakin, että Yyterissä voi harrastaa vaikka lintubongausta upeiden lintutornien ja lankonkien äärellä. Hän toivoo, että Yyterinkin alueesta olisi saatavilla retkeilykartta.

Yyteriä huomioidaan heidän mukaansa tarpeeksi ja alueen tulevaisuus on turvattu positiivisella asenteella. Kymmenessä vuodessa on tullut selvästi kehitystä ja aluetta kohdellaan arvokkaasti.

kuva Kuva: Saija Laaksovirta/Porin kaupunkiHakusana