Etusivu > Uutiset > 2016 > 08 > Yyterin uimavesiprofiili antaa tarkkaa tietoa rannasta

Yyterin uimavesiprofiili antaa tarkkaa tietoa rannasta

(09.08.2016 15:29 Saija Laaksovirta / päivitetty 09.08.2016 15:47)

Muun muassa sijainti, uimarannan kuvaus, vesistö ja uimaveden laadun tarkkailu selviävät Yyterin uimavesiprofiilista.

Yyteri sijaitsee Selkämeren rannikolla Yyterinniemen Preiviikinlahden puolella. Merenlahti on melko avoin ja matala. Osa siitä kuuluu myös Natura 2000 -verkostoon. Yyterin ranta on luonnontilainen merenranta, josta löytyy eri kasvuvaiheissa olevia dyynejä sekä hiekkasärkkiä.

Yyterin hiekkaranta on hiekkapohjainen ja lähimaasto on myös pääasiassa luonnontilaista hiekkamaastoa. Hiekkaranta itsessään on loivasti syvenevä ja vesi pitkän matkaa matalaa, noin 50 metriä rantaviivasta. Kauempana ranta kuitenkin syvenee nopeasti. Veden pinnan vaihtelu on profiilin mukaan vähäistä, eikä vedessä ole uintiturvallisuuteen vaikuttavia virtauksia.

Tänäkin kesänä vesi on ollut uimakelpoista eikä levää ole havaittu. Uimakaudella Yyterin edustan vesi on parhaimmillaan kirkasta ja vähäravinteista murtovettä. Sameaa ja ravinteikasta Kokemäenjoen vettä kertyy ajoittain virtausten mukana Eteläselän ja Kallon aukon kautta myös Preiviikinlahdelle.

Vesinäytteet otetaan pituussuunnasta katsoen uimarannan keskikohdasta, jossa suurin osa uimareista yleensä ui. Näytteet otetaan noin metrin syvyisestä kohdasta 30 senttimetrin syvyydeltä. Myös veden aistinvarainen arviointi suoritetaan jokaisella näytteenottokerralla, mikä kattaa veden värin, ulkonäön sekä mahdollisen levän, roskaisuuden ja jätteen.

Porin kaupungin terveysvalvonta huolehtii vesinäytteiden otosta ja puistotoimi puolestaan vastaa rannan huoltotoimenpiteistä. Elokuun loppuun asti Yyteriä huolletaan ja hoidetaan säännöllisesti.

- Suurempia uudistuksia ei Yyteriin ole tiedossa, vaikka toiveita toki olisi paljon. Kesä on mennyt perinteiseen tapaan ja Yyteriin on mahtunut väkeä. Muistetaan vaan elää siististi rannallakin, toteaa viherhoitopäällikkö Veijo Marin.

Seuraavan kerran uimavesinäytteet haetaan 8.-11.8.2016. Tulokset julkistetaan, kun laboratorio saa ne valmiiksi.

Uimavesiprofiili on koottu vuonna 2011 osana opinnäytetyötä. Profiilia seurataan ja päivitetään edelleen.

Tutustu Yyterin uimavesiprofiiliin tästä!

Heinäkuun uimavesitulokset

kuva Tiesitkö, että vuonna 2009 elokuun alussa merenrannalla on todettu esiintyneen korvameduusoja? Kuva: Marianne Ståhl


Hakusana