Etusivu > Uutiset > 2016 > 09 > Koneellinen lääkejakelu käyttöön perusturvan tehostetun palveluasumisen yksiköissä

Koneellinen lääkejakelu käyttöön perusturvan tehostetun palveluasumisen yksiköissä

(28.09.2016 15:27 Salla Rajala / päivitetty 28.09.2016 15:29)

Porin perusturvan yhteistoiminta-alueen vanhuspalveluiden tehostetun palveluasumisen yksiköissä aloitetaan koneellinen lääkejakelupalvelu tämän syksyn aikana porrastetusti.

Koneellisen lääkejakelun tavoitteena on lisätä asiakkaiden lääkehoidon turvallisuutta ja vähentää lääkekustannuksia, sekä samalla vapauttaa hoitajien työaikaa muuhun hoiva- ja hoitotyöhön.

– Lääkkeet jaetaan apteekeista hoitoyksiköihin annostelupusseissa. Kone jakaa lääkkeet pusseihin, apteekki tarkistaa ja myös hoitaja katsoo määrän vielä lääkkeiden antamisen yhteydessä, joten lääkehoidon turvallisuus lisääntyy. Lääkkeet toimitetaan apteekeista kahden viikon välein, jolloin säästöä syntyy myös asiakkaalle, erityisesti jos lääkkeet vaihtuvat usein, kertoo vanhuspalveluiden johtaja Pirjo Rehula.

Koneellisessa lääkejakelussa asiakas maksaa vain käytetyistä lääkkeistä, jotka toimitetaan apteekista kahden viikon välein. Uudistuksesta ei aiheudu kustannuksia asiakkaalle.

Palveluntuottajat valittu

Hankinta on kilpailutettu ja Itäisen sekä Läntisen hyvinvointialueen palveluntuottajaksi on valittu Ulvilan apteekki. Pohjoisen hyvinvointialueen palveluntuottaja on Porin Keskusapteekki. Merikarvialla palvelun tuottaa Merikarvian apteekki ja Lavian alueella Lavian apteekki.

Rehula kehottaakin hiljalleen huomioimaan koneelliseen lääkejakeluun siirtymisen. Lisätietoa käytännöstä saa tehostetun palveluasumisen sairaanhoitajilta. Koneelliseen lääkejakeluun siirtyminen on yleistä ja Porin Ruskataloissa tämä on jo käytössä.

Käytännössä siirtyminen koneelliseen lääkejakeluun tarkoittaa asiakkaan tai omaisen tekemää eReseptisuostumusta, annosjakelusopimusta asiakkaan ja apteekin välillä sekä suoramaksusopimusta. Tehostetun palveluasumisen yksiköiden hoitajat välittävät asiakkaille ja omaisille edellä mainitut lomakkeet.

Mikäli asiakas ei halua, että lääkkeet tai omaisen lääkkeet toimitetaan koneellisena lääkejakeluna, on heillä mahdollisuus itse hankkia ja toimittaa tarvittavat lääkkeet yksiköihin omalla kustannuksella.

Lääkkeiden sopivuus koneelliseen jakeluun arvioidaan

Lääkäri tarkistaa jokaisen asiakkaan lääkkeet, jonka jälkeen apteekissa arvioidaan vielä lääkkeiden sopivuus koneelliseen jakeluun. Tämän jälkeen lääkäri kirjoittaa uudet reseptit, joiden mukaan koneellinen lääkejakelu toteutetaan.

Kaikki lääkevalmisteet eivät sovellu koneelliseen lääkejakeluun, jolloin kyseiset lääkkeet toimitetaan yksiköihin kuten tähänkin saakka.


Hakusana