Etusivu > Uutiset > 2016 > 09 > Koululaisten ympäristöviikko järjestetään seitsemättä kertaa

Koululaisten ympäristöviikko järjestetään seitsemättä kertaa

(01.09.2016 09:37 Tiina.J Lehtonen / päivitetty 01.09.2016 09:52)

Syyskuun ensimmäisellä viikolla 5.-9.9.2016 porilaiset koululaiset voivat kartuttaa tietämystään ympäristöasioista. Noin 1500 koululaista osallistuu ohjelmaan, jota lähes parikymmentä paikallista, satakuntalaista ja valtakunnallista yhteistyötahoa tarjoaa koulujen käyttöön ja opetuksen tueksi kestävän kehityksen teemoissa.

Ympäristöviikon ohjelmasta löytyy esimerkkejä niin kestävän kehityksen ekologisen, taloudellisen, sosiaalisen kuin kulttuurisenkin ulottuvuuden oppimiseen.

Ekologisesti kestävään kehitykseen tutustutaan muun muassa luomuviljelytilalla, susilähettilään koulukäynnillä ja useammassa metsään liittyvässä teemassa. Esimerkiksi metsiensuojelua pohditaan paitsi luokkaympäristössä, mutta myös menemällä oikeasti Porin metsään. Rikkaan luonnon ohella sieltä löytyy kulttuuriarvoja, kuten sota-ajalta peräisin olevia lentokoneiden rullausteitä ja sirpalesuojavallituksia. Metsäympäristö toimii niin ikään luokkahuoneena koululaisten perehtyessä eräasioihin, jokamiehenoikeuksiin ja riistaeläimiin.

Sosiaalisesti kestävän kehityksen tavoitteita oppilaat voivat pohtia vierailukäynnillä SPR:n Kontti – kierrätystavaratalossa. Sen lisäksi, että vaatteet, huonekalut ja kodin käyttötavarat kiertävät, ne mahdollistavat kansallisen ja kansainvälisen avustustyön. Kontit myös työllistävät henkilöitä, jotka ovat olleet pitkään työttöminä.

Edellä mainitut toimijat kuten myös esimerkiksi Luontotalo Arkki, rakennuskulttuuritalo Toivo ja keskustan uimahalli aurinkoenergiaratkaisuineen ovat tutustuttaneet koululaisia ympäristöasioihin jo useamman vuoden ajan.

Uutena yhteistyötahona tänä syksynä on mukana Eettisen kaupan puolesta ry. Sen johdolla Kyläsaaren koulun 5. luokka pureutuu vastamainosten maailmaan ja Lyseon lukiossa videoinstallaatio ja draamatyöpaja johdattelevat oppilaita pohtimaan farkkujen moninaista elinkaarta ja tuotantoketjua.

Ympäristöteemaviikon koordinoinnista vastaa kaupungin ympäristövirasto. Viraston omien asiantuntijoiden opastuksella koululaiset hakevat oppia kompostointiin keväällä avautuneesta Kompostointipuistosta. Jäteneuvojat puolestaan innostavat kierrätyskeskuksessa tavaroiden ja hyötykäyttöön kelpaavien jätteiden kierrättämiseen. Lisäksi ympäristövirasto on mukana toteuttamassa Kuninkaanhaan koulun 7. ja 8. luokkalaisten ympäristöaiheisia työpajoja.

Lisätietoja tapahtumasta Ympäristöviikon koululaisille -sivulta.Hakusana