Etusivu > Uutiset > 2016 > 09 > Porissa nuoret mobiilisti kulttuurin, liikunnan ja elämysten pariin

Porissa nuoret mobiilisti kulttuurin, liikunnan ja elämysten pariin

(26.09.2016 13:48 Saija Laaksovirta / päivitetty 26.09.2016 13:48)

Porin kaupunki on asettanut tavoitteekseen olla lasten ja nuorten kaupunki. Tähän tavoitteeseen liittyen Porin kaupunki on jakanut porilaisille yläkoululaisille nuorille nuorisopassit, joilla nuoret voivat vapaa-ajallaan osallistua ilmaiseksi erilaisiin harrastuksiin.

Ensimmäinen nuorisopassi oli syksyllä 2012 jaettu 7.-luokkalaisen Tiäksää-passi. Vuosi kerrallaan nuorisopassin kohderyhmää on laajennettu ja nyt se on muutamana lukuvuonna jaettu kaikille porilaisille yläkoululaisille. Tänä syksynä otetaan käyttöön sähköinen nuorisopassi, joka toimii mobiilisovelluksena oppilaan omassa älypuhelimessa. Uusi passi korvaa aiemmin käytössä olleen paperisen passin. Mikäli nuorella ei ole mahdollisuutta käyttää mobiilipassia, hän saa tarvittaessa paperisen passin. Näin jokaiselle nuorelle taataan mahdollisuus käyttää samoja etuja.

Passit sisältävät rahanarvoisia etuja, joita nuoret voivat ilmaiseksi käyttää. Etujen valinnassa on haluttu huomioida tarjonnan laajuus - mukana on monipuolisesti kulttuuria, liikuntaa ja muita elämyksiä. Osa käyttökohteista liittyy suoraan kaupungin itse tuottamiin palveluihin, osa on toteutettu yhteistyössä eri yhteistyökumppaneiden kanssa. Suosituimpia palveluja ovat olleet maksuttomat sisäänpääsyt uimahalliin, kuntosalille, Porisperen perhepäivään ja Ässien peliin, elokuvaliput sekä linja-autoliput. Eri ikäluokkien passeissa edut vaihtelevat.

Nuorisopassien tavoitteena on lisätä nuorten keskuudessa harrastamista, liikkumista ja kulttuurituntemusta ja sitä kautta myös nuorten osallisuutta porilaiseen arkielämään. Tämän vuoden nuorisopassin yhteydessä jaetaan myös kaikille 7.-luokkalaisille 43 ilmaista uimahallikäyntiä. Ala- ja yläkoulun vaihteessa nuorten uimahallikäynnit vähenevät ja kohdentamalla ilmaisia uimahallikäyntejä tälle ikäluokalle halutaan edistää nuorten terveyttä ja elintärkeää uimataitoa. Mikäli oppilaan huoltaja ei suostu sormenjälkitunnisteen ottamiseen, edun voi jättää myös vastaanottamatta.

Saatu palaute passeista on lähes pelkästään myönteistä. Porin nuorisopassista erityisen tekee etujen monipuolisuus, mikä on vaikuttanut myös niiden käyttöprosentteihin. Monessa kaupungissa on jaettu nuorille esimerkiksi erilaisia kulttuuripasseja. Porissa on kuitenkin koettu tärkeäksi, että nuoret voivat osallistua monipuolisesti erilaisiin vapaaajantoimintoihin joko omien mieltymystensä mukaan tai kokeilemalla jotain itselleen täysin vierastakin harrastusta. Passit on kehitetty, jotta pystyttäisiin edistämään lasten ja nuorten asioita positiivisessa hengessä.


Hakusana