Etusivu > Uutiset > 2016 > 09 > #poriuudistuu, Joonas Nordman: Porissa riittää persoonallisuutta ja mielenkiintoista tarttumapintaa

#poriuudistuu, Joonas Nordman: Porissa riittää persoonallisuutta ja mielenkiintoista tarttumapintaa

(16.09.2016 15:31 Saija Laaksovirta / päivitetty 16.09.2016 15:36)

Kun porilaislähtöiseltä koomikolta, näyttelijä, käsikirjoittaja Joonas Nordmanilta kysyttiin, millainen olisi hänen Pori-tarinansa, nousivat ajatuksina esiin niin hyvä fiilis, suvaitsevaisuus, kulkuyhteydet kuin myös kaupunkiviihtyvyys.

- Pori on persoonallinen yhdistelmä entistä teollisuuskaupunkia, joka on sekoittunut isoon kirjoon vaihtoehtoista kulttuuria. Perinteisestä duunarikaupungista löytyy teatteria, musiikkia ja kuvataidetta. Pori onkin todellinen eurooppalainen pikku kaupunki. Näitä näkökulmia ei kuitenkaan ajatella aina riittävän usein, niitä ehkä jopa vähätellään, vaikka juuri näissä asioissa on mielenkiintoista tarttumapintaa.

Nordman ei puhu Porista yksittäisenä paikkana, vaan ennemminkin mielentilana.

- Vaikka Porilla onkin hieman kovanaamainen maine muualla, en ole koskaan kokenut täällä mitään sellaista. Ilmapiiri on hyvä ja suvaitsevainen. En ole kokenut kanssaporilaisten keskellä uhkaa, eikä rasismi näy Porissa.

Kulkuyhteydet kuntoon

Paljon itsekin matkusteleva Nordman pitää tärkeänä Poriin johtavien kulkuyhteyksien parantamista ja kehittämistä. Nopeampaa junayhteyttä Tampereelta Poriin tarvitaan.

- Osuuksia väliltä voisi peruskorjata ja ratoja suoristaa, ehkä pienimpiä pysäkkejä väliltä poistaa. Pori pitäisi saada edes aavistuksen lähemmäs muuta Suomea. Junaliikenteen nopeuttaminen ja parantaminen voisi tuoda merkittävää ja kokonaisvaltaista kehitystä. Hyvät kulkuyhteydet voisivat tuoda Poriin lisää veronmaksajia sekä lapsia ja nuoria koulutuksen pariin.

Talouden näkökulmasta Nordman toivoo, että Pori hyödyntäisiä matkailuvalttejaan nykyistä paremmin niitä kehittäen.

– Yyterin arvostus ja tunnettuus on nyt eri luokkaa kuin esimerkiksi kymmenen vuotta sitten ja maine samalla romahtanut olemattomiin.

Etelärantaan elävyyttä

Kaupunkiviihtyvyyden osalta Nordman nostaa esiin Etelärannan elävöittämisen. Ei pelkästään Suomessa vaan koko Euroopan mittakaavassa Etelärannasta löytyy historiallisesti arvokkaita rakennuksia. Jazzien aikaan ranta herää henkiin, mutta muutoin arvokas alue jää paitsioon.

- Ranta kaipaisi kahviloita ja elävyyttä, alueen tuomista paremmin esille.

Porin kauppatoria rakennetaan ikään kuin tapahtumatori-teemalla ja Nordman heittääkin ilmoille ehdotuksen perinteisen torin siirtämisestä takaisin Etelärantaan, jossa se satoja vuosia sitten vielä sijaitsi. Näin tunnelmallinen ranta saataisiin porilaistenkin käyttöön entistä paremmin.

Pori katutaiteen edelläkävijänä

Muutamissa isoissa, julkisissa rakennuksissa on Porissa nähtävissä taitavasti tehtyä katutaidetta graffitien muodossa. Kun Helsingin Arabianrantaan toteutettiin graffititaideteos, otettiin esimerkkiä Porista edelläkävijänä.

- Taidokkaasti toteutetusta graffititaiteesta voisi tehdä Porin oman jutun. Rakennustaiteellisesti vähemmän arvokkaat rakennukset saisivat graffiteista uutta arvoa ja toisivat Poriin hieman berliinimäistä henkeä.

Tunnettujen porilaisten tarinat ovat osa #poriuudistuu-haastetta. Porin kaupunkiorganisaatio uudistetaan ja samalla kaupungin tehtäviä ja roolia mietitään uudelleen. Tulevaisuuden Poria tehdään #poriuudistuu-sateenvarjon alla. Organisaatiorakenteen uudistuksen on tarkoitus tulla voimaan kokonaisuutena 1.6.2017 alkaen.

Porin kaupunki haastaa asukkaat mukaan tulevaisuuden Porin tarinan kirjoittamiseen. Kaupunkilaiset saavat kertoa Porista juuri niin kuin he sen itse kokevat. Osallistu Facebookissa, Twitterissä tai Instagramissa jakamalla video, kuva tai kirjoitus aihetunnisteella #poriuudistuu tai jätä ideasi #poriuudistuu-sivujen kautta.

kuva Kuva: Eerika Harjula


Hakusana