Etusivu > Uutiset > 2016 > 10 > Koulunkäynti ja päivähoito turvallista lomautuksista huolimatta

Koulunkäynti ja päivähoito turvallista lomautuksista huolimatta

(06.10.2016 09:18 Saija Laaksovirta / päivitetty 06.10.2016 09:18)

Kouluissa ja päiväkodeissa touhutaan syksyllä normaaliin tapaan. Opetus toteutuu ja muutoksissa on huomioitu lasten ja nuorten etu.

Koulupäivät ovat yhtä turvallisia kuin ennenkin, sillä lasten oloa valvotaan usean aikuisen voimin. Opettajien osalta lomautukset kohdistuvat neljään opetukselliseen päivään, jolloin koululaisten opetustuntijärjestelyihin kiinnitetään erityistä huomiota. Opettajien lomautuksia ei voi kohdistaa loma-aikoihin. Erityisopettajat ja koulunkäyntiavustajat ovat paikalla normaalisti.

– Keskeisinä toimintoina ovat luonnollisesti uudenlaiset ryhmittelyt, luokkien mahdolliset yhdistämiset, teemaopinnot ja yksilöllisen työskentelyn lisääminen, kertoo sivistysjohtaja Jari Leinonen.

Opetussuunnitelma sisältää tavoitteita, jotka liittyvät yhdessä oppimiseen ja tekemiseen, sosiaalisten taitojen opetteluun ja itsenäisen työskentelyn toteuttamiseen.

– Koulujen poikkeuksellinen tilanne antaa mahdollisuuden tarkastella myös edellä mainittuja asioita uudesta näkökulmasta. Loppuvuoden järjestelyillä ei ole vaikutusta lasten ja nuorten oppimiseen, muistuttaa Leinonen.

Kouluissa on aina vastuullinen aikuinen paikalla, jonka puoleen kääntyä ongelmatilanteessa, vaikka oppilaat työskentelisivät ryhmissä itsenäisemmin.

Varhaiskasvatuksessa muutokset vähäisiä

Päivähoidon osalta henkilökunnan lomautukset osuvat kolmeen päivään, jotka pyritään järjestämään syys- ja joululomien aikaan. Noin 2/3 osaa henkilöstöstä on poissa vain kaksi päivää, koska he ovat valinneet talkoovapaan. Päiväkotien toimintaan ei aiheudu juuri muutoksia, mutta Porin palveluliikelaitoksen henkilöstön lomautukset vaikuttavat osaltaan päivähoidon ateriatuotantoon ja puhtaanapitoon, mikä näkyy tehtävien priorisointina ja resurssien tarkkana pohtimisena.

Aterioiden ravintosisällöt tarkkaan mietittyjä

Keittoruokien määrää lisätään ja välipalamyyntiä vähennetään. Porin palveluliikelaitoksen vt. johtaja Marjukka Palinin mukaan ruokalistat ja ruokien ravintosisällöt ovat tarkkaan mietittyjä.

– Toiminnassa mennään syksyn aikana ateriantuotanto edellä. Ratkaisuja on mietitty tiiviisti yhdessä sivistyskeskuksen johdon kanssa.

Vastaavan palvelusuunnittelijan Timo Salmen mukaan aterioiden tarjonta on turvattu ja ravintolaskelmat huomioitu tarkkaan. Koska ruokatuotantoa on keskitetty, poikkeuksia esiintyy lounaan osalta kolmen kuukauden aikana. Myös pehmeää leipää ja keittoruokaa on tarjolla totuttua enemmän. Kertakäyttöastioita käytetään vain silloin, kun palveluliikelaitoksen henkilökuntaa on kyseisessä kohteessa lomautettuna.


Hakusana