Etusivu > Uutiset > 2016 > 10 > Lastensuojelun perhetyö juhlii 25-vuotista taivaltaan

Lastensuojelun perhetyö juhlii 25-vuotista taivaltaan

(31.10.2016 09:26 Tiina.J Lehtonen / päivitetty 31.10.2016 09:27)

Lastensuojelun perhetyö on ollut toiminnassa Porissa jo neljännesvuosisadan. Työtavat ja –menetelmät ovat ehtineet muuttua ja kehittyä, samoin asiakasperheiden tarpeet.

Lastensuojelun perhetyö on pääsääntöisesti asiakasperheiden luona käymistä. Myös koulut, päiväkodit ja sairaalat muodostavat yhteistyöverkoston perhetyön kanssa.

– Lastensuojelun perhetyö on ohjaavaa työtä asiakkaiden kanssa. Toiminnan keskiössä on koko perhe, vaikka lasten rooli korostuu. Tapaamme perheitä viikoittain, jolloin sekä keskustelemme että teemme myös esimerkiksi kotiaskareita koko perheen voimin, kertoo perhetyönohjaaja Anu Asikainen.

Perhetyöyksiköllä on myös omat tilat Viilanhakkaajankadulla, jossa on viihtyisä leikkitila sekä olohuone asiakkaita varten. Toisinaan voidaan siis tavata myös muualla, kuin asiakkaan kotona.

Lastensuojelun perhetyön parissa työskentelee 10 perhetyönohjaajaa. Perheet ohjautuvat lastensuojelun perhetyön piiriin lastensuojeluilmoituksen ja sitä seuraavan perhetyöhakemuksen myötä.

Työ on hyvin henkilökohtaista ja perheiden tilanteet sekä ohjaustarpeet vaihtelevat. Jokaisen perheen kanssa käydään läpi heidän tavoitteensa perhetyön osalta. Toiminnan hyöty lähtee perheestä itsestään. Mitä valmiimpi ja vastaanottavaisempi perhe on, sitä nopeammin onnistumisia saadaan aikaan.

25 vuoden aikana on ehtinyt tapahtua paljon: muutoksia ja kehitystä. Työmenetelmiä on tullut lisää ja niitä on kehitetty. Verkostokartta on yleinen työväline ja myös kaikki perhetyön työntekijät on koulutettu tekemään perhearviointeja. Työntekijöiden määrä on kasvanut yli puolella. Toisaalta asiakkaiden osalta perheiden ongelmat ovat erilaistuneet ja monipuolistuneet.

Lähitulevaisuuteen ei ole suunnitteilla erityisiä muutoksia tai uudistuksia, mutta sote-uudistus toki mietityttää myös lastensuojelun perhetyössä. Yhteiskunnan kehitys ja muutokset näyttäytyvät ajan mittaan perhetyön parissa.

Lastensuojelun perhetyö juhlistaa 25-vuotista taivaltaan avoimien ovien päivän merkeissä 11.11. kello 10-14 osoitteessa Viilanhakkaajankatu 7, Uusikoivisto.


Hakusana