Etusivu > Uutiset > 2016 > 10 > Pori Energia aloittaa 13 000 katuvalaisimen vaihtoprojektin Porissa

Pori Energia aloittaa 13 000 katuvalaisimen vaihtoprojektin Porissa

(10.10.2016 12:44 Saija Laaksovirta / päivitetty 10.10.2016 12:49)

Pori Energia Oy aloittaa Porin kaupungin vanhojen elohopeahöyryvalaisimien korvaamisen led-katuvalaisimilla loka-marraskuun taitteessa. Led-katuvalaisimia vaihdetaan noin 13 000 kappaletta seuraavan kolmen vuoden aikana. Porissa on kaiken kaikkiaan yhteensä noin 24 000 katuvalaisinta.

Investointi maksaa itsensä takaisin energiansäästössä, huoltovälin pidentymisellä ja materiaalikuluissa

Katuvalojen vaihdon merkittävin syy on energiansäästö. Ledit kuluttavat yli 75 prosenttia vähemmän energiaa elohopeahöyryvalaisimiin verrattuna. Lisäksi huoltokustannukset alenevat, koska valaisimien elinikä on huomattavasti pidempi. Ledien käyttöikä on yli 20 vuotta kun taas elohopeahöyrylamppujen käyttöikä on vain noin neljä vuotta.

Ledeillä saavutetaan parempi valaistusvoimakkuus eli ne valaisevat paremmin ja valon sävy on sellainen, jossa värit erottuvat paremmin. Tämä tuo mukanaan energiansäästön ohella turvallisuutta liikenteeseen. Led-valaisimet valmistaa Osram Oy.

Vanhojen lamppujen korvaaminen onnistuu suoraan samaan vanhaan valotolppaan – vain valaisinosa vaihdetaan.

"Sopiva aika projektin aloittamiselle"

- Hienoa että Porin kaupunki on lähtenyt Suomenkin mittakaavassa näin suureen hankkeeseen, toteaa projektipäällikkö Hannu Turunen Pori Energia Oy:stä.

- Elohopeahöyrylamppujen valmistus ja myynti on lopetettu. Led-valaisimista on muutaman vuoden aikana saatu hyvää kokemusta niiden tehokkuudesta, toimivuudesta ja asennettavuudesta. Valaisimien hintataso on laskenut ja vakiintunut siitä, mitä hintataso oli vielä muutama vuosi sitten, joten nyt nähtiin sopiva aika projektin aloitukselle, kommentoi Porin kaupungin teknisen palvelukeskuksen suunnitteluinsinööri Markku Rantamäki.


Hakusana