Etusivu > Uutiset > 2016 > 10 > Porin perusturvan äitiryhmä tukena ilossa ja surussa

Porin perusturvan äitiryhmä tukena ilossa ja surussa

(20.10.2016 13:57 Saija Laaksovirta / päivitetty 20.10.2016 13:57)

Porin perusturvakeskus pitää huolta äideistä ja heidän lapsistaan äitiryhmän avulla. Toiminta aloitettiin jo vuonna 2010 ja äitiryhmien suosio on yhä valtava.

Terveydenhoitaja Päivi Koivumäki ja sosiaaliohjaaja Jaana Inberg toimivat yhdessä äitiryhmän vetäjinä. Ryhmän ja toiminnan ideana on tehdä ennaltaehkäisevää työtä niin raskausaikana kuin lapsen syntymän jälkeenkin, äidin ja lapsen hyvinvointia tukien. Äitiryhmä on tarkoitettu äideille, joilla on taustalla vaikea elämäntilanne, masennusta, ongelmia päihteiden kanssa tai vaikka yllätysraskaus. Mukana olevien äitien tukiverkostot ovat usein myös heikot.

– Äitiryhmätoiminnalla on estetty huostaanottoja. Emme myöskään ole tehneet yhtäkään lastensuojeluilmoitusta, kertoo Koivumäki.

Äitiryhmä on ikään kuin tukiryhmä niin odottaville kuin jo synnyttäneille äideille. Ryhmässä on tällä hetkellä 11 nuorta äitiä, iältään 18–26-vuotiaita. Ryhmän tapaamisiin äidit saavat saapua yksin tai lastensa kanssa. Äitiryhmä kokoontuu yhteen noin kahden viikon välein kahden tunnin ajaksi, jolloin luvassa on aina vähintäänkin kahvittelua ja tietysti yhdessäoloa. Toisinaan ryhmä käy yhdessä esimerkiksi kirpputoreilla, kahviloissa, tutustumassa MLL:n perhekerhoon tai kokkaamassa Marttojen kanssa. Mukana olijat ovat hyvin sitoutuneita toimintaan.

– Äitiryhmällä ja tapaamisilla on valtavan suuri vaikutus ja merkitys ryhmän jäsenille. He saavat toisistaan vertaistukea ja jakavat osin raskaitakin kokemuksia toistensa kanssa. Onhan tämä upeaa myös meille, kun saamme olla läsnä nuorten ihmisten ja lasten elämässä, kertoo Inberg.

Ryhmän tapaamiset räätälöidään aina äitien toiveiden mukaan. Nuoret äidit ohjautuvat äitiryhmään useimmiten äitiysneuvolan, lastenneuvolan, perhetyön, ensi- ja turvakodin tai psykiatrisen vastaanoton kautta. Ohjaajat käyvät tapaamassa ryhmään tulevaa äitiä ennen ryhmäkokoontumisia. Tapaaminen voi tapahtua äidin kotona tai pienimuotoisen jutustelun ja haastattelun merkeissä.

Ohjaajien tehtävänä on olla äitien tukena, mutta toki myös seurata äitien toimintaa lasten kanssa, tarkkailla lasten kehitystä ja äitien hyvinvointia. Ohjaajat voivat olla yhteydessä neuvolaan sekä tarvittaessa ohjata äidin myös eteenpäin terveydenhuollon pariin.

Äitiryhmästä uskoa omaan äitiyteen

Veronica Koskela, 23, on yksi äitiryhmän jäsenistä. Hänellä on vajaan kahden vuoden ikäinen tytär Linnea. Veronica aloitti juuri restonomiopinnot Satakunnan ammattikorkeakoulussa. Äitiryhmästä hän kuuli ensimmäisen kerran neuvolan kautta, josta hän sai toimintaan lähetteen. Äitiryhmässä hän on ollut mukana vuodesta 2014 lähtien jo raskausaikanaan.

kuva Kuva: Saija Laaksovirta/Porin kaupunki

Veronicalla on taustalla vaikea raskaus sekä stressaava elämäntilanne. Äitiryhmä on tuonut hänelle valtavasti vertaistukea, kannustusta äitiyteen sekä uusia ystäviä.

- Ryhmässä on samanhenkisiä ihmisiä, joilta saa paljon tukea. Puhumme avoimesti niin omasta elämästämme kuin lapsistakin. Vaikka äidit ovat erilaisia, ovat lähtökohdat pitkälti samanlaiset. Yhdessäolo ja ajatusten jakaminen on tärkeintä ja äitiryhmän tapaamisiin olen aina mennyt mielelläni, kertoo Koskela.

Veronica antaa kiitosta myös ryhmän vetäjille.

- Tapaamiset eivät ole mitään terapiakäyntejä, vaan rentoa yhdessäoloa. Ohjaajille on aivan yhtä helppo puhua avoimesti kuin muillekin ryhmän jäsenille.

Ennen äitiryhmään pääsyä Veronica koki huolta omasta äitiydestään ja osaamisestaan. Ajatusten jakaminen äitiryhmässä on vahvistanut hänen itsetuntoaan ja hän ymmärsi, ettei kyse ollut hänen kyvyistään vaan taustalle hiipineestä masennuksesta.

- Sain ryhmästä tukea ja neuvoja, jotka auttoivat minua eteenpäin. Ohjaajat ovat aina ymmärtäneet, auttaneet, neuvoneet ja tukeneet.
Veronica saapuu äitiryhmän tapaamisiin aina tyttärensä kanssa. Hyöty äitiryhmän toiminnasta on olennainen niin äidille kuin lapselle. Linnea tapaa muita lapsia ja ryhmän ohjaajia, Veronica taas tuntee ryhmässä yhteenkuuluvuutta – ystäviä on aina mukava nähdä.
Äitiryhmää kohtaan Veronicalla on vain lämpimiä ajatuksia.

- Jos omalle kohdalle tarjotaan mahdollisuutta lähteä mukaan äitiryhmän toimintaan, kannustan tarttumaan tilaisuuteen. Ryhmässä on samanhenkisiä ihmisiä, joihin tutustua ja joiden kanssa voi jakaa ilot ja surut.


Hakusana