Etusivu > Uutiset > 2016 > 10 > #poriuudistuu, Mika Rättö: Porissa tehdään asioita yhdessä

#poriuudistuu, Mika Rättö: Porissa tehdään asioita yhdessä

(21.10.2016 14:00 Saija Laaksovirta / päivitetty 21.10.2016 14:21)

Laulajana, kulttuurivaikuttajana ja nyt myös elokuvaohjaajana tunnettu Mika Rättö on Kuukkarista kotoisin oleva kantaporilainen. Itseään hän kuvailee hyvin tyypilliseksi porilaiseksi, jonka juuret ovat syvällä kotikaupungissa. Vauhtia ei ole juuri tarvinnut hakea muualta.

- Olen huomannut, että Porissa on aina jokin pinnalla. Kuplinut on myös kulttuuripuolella. Pori ei suinkaan ole umpikuja, vaan täällä tapahtuu ja uusia ihmisiä riittää, pohtii Rättö.

Porissa kulttuurikentän toiminta on hänestä tervehenkistä ja ainutlaatuista. Asioita tehdään yhdessä enemmän kuin missään muualla. Rättö kuvaileekin Poria tukikohdakseen, jossa on hyvä elää, tehdä töitä ja jossa elinolosuhteet ovat toimivat. Poriin on aina mukava palata.

Rättöä on tituleerattu yhdeksi Porin keskeisimmistä kulttuurivaikuttajista.

- Olen pitkään touhunnut mukana monessa kulttuurialan toiminnassa. Kun tekee paljon, alkaa massa jossain kohtaa näkyä. Bändiä, teatteria, kirjallisuutta ja nyt vielä elokuva. Menen teos kerrallaan ja katson minne se sitten johtaa.

Mitä koet saavuttaneesi?

- Pelotonta avoimuutta, toiminnan jatkumoa ja heittäytymisen taitoa. Saavutukset ovat kuitenkin lähes aina hyvän joukkuepelin tulosta.

Rätön mukaan ihmiset vaativat uusiin asioihin ja innostumiseen rohkaisua ja auktoriteettia, sama pätee myös Porissa.

Mika Rätön ohjaama tuore elokuva Samurai Rauni Reposaarelainen ilmestyy pian elokuvateattereihin. Elokuvan tekeminen näytti jälleen porilaisen tekemisen vapauden mahdollisuudet.

– Tuli taas tehtyä omanlaista hauskalla tavalla. Elokuva oli yksi hullupäinen unelma, omanlaisensa saavutus. Mukana tekemisessä oli hyviä tyyppejä.

Porista ei puutu mitään. Se on sopivan kokoinen kaupunki, joka on keskittynyt myös kulttuurin tekemiseen. Annikselle Rättö antaa kiitosta.

– Hektisyys ei puske täällä päälle. Pori on aina jeesannut meitä ja kaupunki tarjonnut hyviä puitteita toiminnallemme.

Rättö toivoo kaupunkiin oikeanlaista inspirointia. Kansalaisten ja päättäjien on yhdessä aktivoitava toimintakenttä.

– Olisi tärkeää saada kaikki toiminnot toimimaan keskenään. On kulttuuria ja urheilua, mutta miten ne voisivat rikastuttaa toisiaan?

Kaikkien osa-alueiden kesken tulisi saada luova keskustelu käyntiin. Näin luotaisiin nopeasti uutta.

Porin mahdollisuuksina Rättö näkee kompaktin kaupungin, eheän ja rohkean kokonaisuuden sekä kannustavan ja luovan ilmapiirin. Etuna on rohkeus kehittää ja yrittää.

Tunnettujen porilaisten tarinat ovat osa #poriuudistuu-haastetta. Porin kaupunkiorganisaatio uudistetaan ja samalla kaupungin tehtäviä ja roolia mietitään uudelleen. Tulevaisuuden Poria tehdään #poriuudistuu-sateenvarjon alla. Organisaatiorakenteen uudistuksen on tarkoitus tulla voimaan kokonaisuutena 1.6.2017 alkaen.

Porin kaupunki haastaa asukkaat mukaan tulevaisuuden Porin tarinan kirjoittamiseen. Kaupunkilaiset saavat kertoa Porista juuri niin kuin he sen itse kokevat. Osallistu Facebookissa, Twitterissä tai Instagramissa jakamalla video, kuva tai kirjoitus aihetunnisteella #poriuudistuu tai jätä ideasi #poriuudistuu-sivujen kautta 31.10.2016 mennessä.

kuva Kuva: Jan Virtanen


Hakusana